Skupina Zrní začala bratislavským koncertom slovenské turné

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 08:44 • 2 min
Skupina Zrní začala bratislavským koncertom slovenské turné

BRATISLAVA – Koncertom v bratislavskom hudobnom klube Randal začala v stredu večer (18.3.) svoje prvé samostatné turné po Slovensku česká alternatívna skupina Zrní. Pätica muzikantov z Kladna potvrdila, že im v súčasnosti právom patrí popredné postavenie na českej alternatívnej hudobnej scéne.

slovakia

left justify in out

V playliste dvojhodinového koncertu dominovali piesne z najnovšieho albumu Následuj kojota, ktorý muzikanti prišli predstaviť aj slovenským fanúšikom. Z pódia zazneli Deště, Království, Následuj kojota, Třesk, Oknem vyletí, komínem vletí či Moře. Došlo aj na piesne z predchádzajúcich troch albumov, Rychta, Tmou, Líto, Pokraj, Musí to být, Hrdina či Tanečník. Chémia medzi pódiom a hľadiskom zafungovala už od prvej pesničky, a to aj vďaka tomu, že fanúšikovia piesne kapely poznali už aj z ich predchádzajúceho účinkovania, keď na jeseň absolvovali koncerty na spoločnom turné s kapelou Korben Dallas.

 

Alternatívna folkrocková skupina Zrní z Kladna vznikla v júni 2001. Mali zaujímavý začiatok, partia chalanov z gymnázia v Kladne si povedala, že sa budú živiť hraním do klobúka v pražskej Celetnej ulici. Z pražskej ulice sa prepracovali na klubové pódiá a postupne si získali miesto na hudobnej scéne. Na svojom konte majú štyri albumy, debutový Voní (2009), Hrdina počítačový hry jde do světa (2011), tretí s názvom Soundtrack ku konci světa, vydali v októbri 2012. Za tento získali cenu Akadémie populárnej hudby Anděl 2012 ako objav roka. Nový, štvrtý album Následuj kojota vydali v septembri 2014. Vďaka nemu získali tri nominácie na ocenenie Anděl 2014. Hrajú v zložení Jan Unger (spev, gitara, flauta), Jan Fišer (husle, spev), Jan Juklík (gitara, spev), Jan Caithaml (basgitara, spev) a Ondřej Slavík (bicie, akordeón, beatbox).

 

"Výborná atmosféra, výborní fanúšikovia, sme veľmi radi, že začiatok sa takto vydaril. Keď sme sem cestovali, verili sme, že to bude dobré," povedal pre TASR po koncerte líder kapely a spevák Jan Unger. K novému albumu Následuj kojota dodal: "Tak, ako to u nás je, autorsky sa na albume podieľala celá kapela, väčšinu pesničiek, alebo aspoň ich základnú atmosféru sme vymysleli spolu, texty ja, ale aj ostatní z kapely. Nahrávanie albumu bolo pre nás veľmi príjemné obdobie, chceli sme sa oproti predchádzajúcej platni opäť posunúť ďalej."

 

Už dnes večer sa skupina predstaví v Martine, v piatok 20. marca hrajú v Prešove a 21. marca v Brezne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies