Skupina údajného takáčovca okradla štát na obchode s vínom

NETKY.SK • 14 Január 2014, 16:22 • 2 min
Skupina údajného takáčovca okradla štát na obchode s vínom

BRATISLAVA – Skupina údajného člena takáčovcov Iva Ružiča okrádala podľa polície štát na obchode s vínom.

slovakia

left justify in out

"Na daňovej trestnej činnosti sa údajne zúčastnila skupina slovenského podsvetia s označením takáčovci,“ oznámil na tlačovej besede námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Minulý týždeň obvinili šesť ľudí zo skrátenia a neodvedenia dane a poistného.

Sedem až 12 rokov za mrežami hrozí okrem Ivovi Ružičovi aj Alene F., Eduardovi H., Emilovi P., Štefanovi Ch. a Martinovi K. Sudca ich v piatok vzal do väzby, stíhajú ich ako organizovanú skupinu. Podľa Šufliarskeho páchali trestnú činnosť od januára 2010 do júna 2013 u nás aj v Česku. Zapojilo sa deväť firiem.

Daňové podvody sa podľa polície stali pri obchode predovšetkým s vínom. Pri policajnej akcii v Česku zadržali jeden milión litrov vína bez skladovej evidencie. Ako informoval policajný šéf Tibor Gašpar, zo 155 miliónov litrov vína približne 66 miliónov nebolo dodaných ani uskladnených. Práve množstvo vína sa zdalo polícii podozrivé. Páchatelia podľa Gašpara obchodovali s takým množstvom, ktoré reálne nevedeli u nás uskladniť. „Tu sme prvýkrát nadobudli podozrenie, že ide len o papierové deklarácie o prevoze tovaru,“ povedal Gašpar. Daňováci hovoria v tomto prípade o štandardnom karuselovom podvode, kde sa tovar vráti späť k pôvodnej firme. Rozpracovaných majú 17 daňových kontrol. „Zadržiavame momentálne nevyplatený nadmerný odpočet vo výške 550-tisíc eur, celková škoda je takmer 1,3 milióna eur,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva SR Daniel Čech.

Skupinu rozbili vďaka dvom akciám. Prvá bola ešte v lete minulého roku. Počas druhej etapy s krycím názvom Tiché víno zatkli šesticu obvinených. Uskutočnila sa minulý týždeň v stredu a zapojilo sa do nej 130 policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona