Skupina Slovnaft v prvom polroku zvýšila investície na 99 mil. eur

NETKY.SK • 1 August 2014, 10:38 • 2 min
Skupina Slovnaft v prvom polroku zvýšila investície na 99 mil. eur

BRATISLAVA - Skupina Slovnaft v 1. polroku 2014 výrazne zvýšila investície, keď objem jej kapitálových výdavkov dosiahol 99 miliónov eur. Informoval o tom hovorca a riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.

slovakia

left justify in out

Viac ako trojnásobný medziročný nárast podporili investície v rámci petrochemického segmentu, najmä do výstavby novej prevádzky na výrobu polyetylénu LDPE4 a výdavky v rámci naplánovaných generálnych revízií na zvýšenie efektívnosti a kvality výroby a udržanie prevádzkovej spoľahlivosti.

 

Pre rozsiahle odstávky výrobných jednotiek poklesol objem výroby a následne aj predaj ropných produktov, v dôsledku čoho čisté tržby skupiny v 1. polroku 2014 klesli o 19 % na 1,89 miliardy eur. Strata za prvých šesť mesiacov tohto roka predstavovala 18 miliónov eur. "Výkonnosť rafinérie Slovnaft v 2. štvrťroku ovplyvnili plánované generálne revízie, ktoré sa dotkli významného počtu výrobných jednotiek v spoločnosti. Pre odstávku zariadení klesol objem spracovanej ropy a následne sa znížila aj produkcia a predaj finálnych produktov, čo sme sa snažili kompenzovať z predaja skladových zásob. Náš hospodársky výsledok okrem toho zasiahlo zúženie rozdielu medzi kótovanou cenou motorovej nafty, ktorá tvorí zhruba polovicu produkcie bratislavskej rafinérie a cenou ropy na medzinárodných burzách," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft, a. s., Oszkár Világi.
      

Za prvých šesť mesiacov tohto roka spracoval Slovnaft v bratislavskej rafinérii 2,37 milióna ton ropy, čo bolo vzhľadom na generálne revízie o 17 % menej ako v rovnakom období roka 2013. Výroba automobilových benzínov v 1. polroku medziročne klesla o 22 % na 538.000 ton. Produkcia motorovej nafty sa medziročne znížila o 17 % na 1,25 milióna ton. Pokles vykázala aj produkcia petrochemických výrobkov, a to o 5 % na 148.000 ton.
      

Predaj ropných výrobkov skupiny Slovnaft sa v období od januára do konca júna 2014 medziročne znížil o 15 % na 2,48 milióna ton. Z tohto objemu takmer tri štvrtiny smerovali na export. Predaj na zahraničných trhoch klesol, naopak, predaj na domácom trhu sa zvýšil o 4 % na 707.000 ton. Ku koncu júna 2014 spoločnosť prevádzkovala 212 čerpacích staníc na území Slovenska a v rámci skupiny MOL zabezpečovala prevádzku takmer 150 čerpacích staníc na území Českej republiky pod názvami PAP OIL a Slovnaft.
      

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Skupina Slovnaft patrí do medzinárodnej skupiny MOL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies