Skupina ruských vojakov sa vzoprela zamýšľanému nasadeniu v Sýrii

NETKY.SK • 13 November 2015, 16:17 • 2 min
Skupina ruských vojakov sa vzoprela zamýšľanému nasadeniu v Sýrii

MOSKVA - Malá skupina ruských vojakov podala na vojenskej prokuratúre sťažnosť proti zámeru vyslať ich do Sýrie, kde by sa mohli zapojiť do bojov proti povstalcom.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters informovala dnes o tomto "zriedkavom prejave neposlušnosti" s odvolaním sa na občianskoprávneho aktivistu a právnika zaangažovaných v danom prípade.

 

Nespokojnosť vyjadrili príslušníci zhruba 60-člennej jednotky protivzdušnej obrany, ktorých presunuli koncom augusta z domovskej základne na Sibíri do čiernomorského prístavu Novorossijsk. Tu im "zástupca generálneho štábu povedal, že budú musieť nastúpiť na lode a odísť do nepokojnej krajiny, kde by mohli byť nasadení do boja," povedal aktivista Sergej Krivenko, ktorý pomáha rodinám vojakov.

 

Podľa Reuters ich znepokojenie vychádzalo zo skúseností s pôsobením ruských vojakov na Ukrajine, kde sa Moskva k zadržaným alebo padlým vojakom verejne nepriznáva. Krivenko informoval, že nespokojenci požadovali, aby im bol rozkaz odísť do Sýrie vydaný písomne. Vojaci vysielaní do Sýrie totiž "pochopili, že je tu hrozba, že by sa mohli ocitnúť v rovnakej situácii" ako kolegovia na Ukrajine, doplnil právnik Ivan Pavlov.

 

Ruský prezident Vladimir Putin doteraz neoznámil začiatok pozemnej operácie v Sýrii, kde zatiaľ oficiálne útočí na povstalcov iba ruské vojenské letectvo. Vojaci vyslaní do tejto krajiny by tak zatiaľ nemali štatút bojovníkov.

 

Po tom, ako požiadavka na vydanie písomného rozkazu zostala nevypočutá, nakoniec štyria vojaci podali formálnu sťažnosť na prokuratúru, na čo ich velitelia podľa Krivenka zareagovali vyvíjaním nátlaku. Povedali, že "ich prípad postúpia Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) ako vlastizradu". Výsledkom bolo vrátenie časti jednotky naspäť na Sibír, zatiaľ čo zvyšok zostal v Novorossijsku, nie je však jasné, či už medzičasom neodišli do Sýrie.

 

Vojenská prokuratúra v Novorossijsku, kde bola sťažnosť podaná, odmietla poskytnúť vyjadrenie. Agentúre Reuters sa nepodarilo získať ani stanovisko ministerstva obrany, FSB alebo samotných vojakov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona