Skupina ruských poslancov žiada stíhať Gorbačova za rozpad ZSSR

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 10:19 • 2 min
Skupina ruských poslancov žiada stíhať Gorbačova za rozpad ZSSR

MOSKVA - Skupina poslancov ruskej Štátnej dumy žiada vyšetrovanie udalostí, ktoré viedli k rozpadu Sovietskeho zväzu. Vtedajšieho lídra Michaila Gorbačova vinia z podielu na rozpade bloku, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Poslanci žiadajú, aby sa prípadom zaoberala generálna prokuratúra. Vo svojej žiadosti uvádzajú, že sovietski občania hlasovali v referende za zachovanie štátnej celistvosti, avšak vedenie ZSSR podniklo nezákonné akcie, ktoré viedli k jeho rozpadu.
      

Poslanci obvinili Gorbačova z vytvorenia Štátnej rady ZSSR, ktorej predsedal. Sovietska ústava ju však nepovažovala za vládny orgán. Táto rada neskôr uznala nezávislosť pobaltských republík.
      

Poslanci pripomenuli, že 4. novembra 1991 riaditeľstvo pre dohľad nad presadzovaním zákona o štátnej bezpečnosti v rámci úradu generálnej prokuratúry ZSSR začalo trestné stíhanie Gorbačova. Na druhý deň však pod tlakom sovietskeho lídra prokuratúra stíhanie zastavila.
      

Medzi iniciátormi žiadosti o vyšetrovanie sú poslanci Jednotného Ruska Jevgenij Fiodorov a Anton Romanov, komunistickí poslanci Igan Nikitčuk a Oleg Denisenko a Michail Degťariov z Liberálnodemokratickej strany Ruska.
      

"Dokonca aj dnes čelíme následkom udalostí z roku 1991. Ľudia v Kyjeve umierajú a budú ďalej umierať kvôli zlyhaniu tých, ktorí v Kremli pred mnohými rokmi rozhodli o zničení krajiny," povedal Degťariov.
      

Podľa poslancov sa na tieto "zločiny" nevzťahuje premlčacia doba a Gorbačova v súčasnosti nechráni pred trestným stíhaním žiadna imunita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies