Skupina Queen oslávi 40 rokov na hudobnej scéne

NETKY.SK • 28 Február 2011, 12:42 • 2 min
Skupina Queen oslávi 40 rokov na hudobnej scéne

Skupina Queen oslávi 40 rokov na hudobnej scéne - Kultúra Legendárna britská skupina Queen oslávi v tomto roku 40. výročie pôsobenia na hudobnej scéne.

slovakia

left justify in out

img

Legendárna britská skupina Queen oslávi v tomto roku 40. výročie pôsobenia na hudobnej scéne. Súčasťou osláv tohto výročia bude aj reedícia remastrovaných verzií všetkých ich vydaných albumov.
      Už o dva týždne, 14. marca vydajú prvých päť štúdiových albumov – Queen (prvýkrát vydaný v júli 1973), Queen II (marec 1974), Sheer Heart Attack (november 1974), A Night At The Opera (november 1975), piatym je A Day At The Races (december 1976). Všetky albumy budú vydané jednak v klasickej jednodiskovej podobe aj ako deluxe verzie s dvoma diskami, pričom na druhom budú raritné nahrávky, ktoré vznikali v dobe vydania albumu, ale na CD sa dostávajú po prvý raz, demosnímky, remixy, live nahrávky aj B-strany v tej dobe vydaných singlov.
      Z pohľadu úspešnosti sa debutový album Queen dostal v rebríčku albumov na 24. miesto, druhý Queen II na 5. miesto, tretí Sheer Heart Attack bol druhý, A Night At The Opera aj piaty A Day At The Races sa dostali na prvé miesto.
      Prvé oficiálne vystúpenie ako Queen mali 19. februára 1971 v londýnskej Hornsey Town Hall. Slávna éra štvorice muzikantov Freddie Mercury, Brian May, John Deacon a Roger Taylor sa skončila 24. novembra 1991, keď v Londýne zomrel vo veku 45 rokov Freddie Mercury. Spolu s Queen nahral Mercury 15 albumov vrátane soundtracku Flash Gordon, ten posledný Made In Heaven vyšiel už po jeho smrti v novembri 1995.
      Gitarista Brian May sa viackrát pokúšal oživiť skupinu Queen, spevákom mal byť dokonca George Michael. Z pôvodnej úspešnej zostavy ostala do dnešných dní už iba dvojica gitarista Brian May a bubeník Roger Taylor (basový gitarista John Deacon skončil v roku 1997). Tí si prizvali speváka Paula Rodgersa, bývalého člena skupín Free aj Bad Company a takto vznikol projekt Queen + Paul Rodgers. V septembri 2008 vydali album The Cosmos Rock, z koncertného turné potom vyšlo DVD Live In Ukraine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona