Skupina Pussy Riot sa dištancuje od prepustených členiek

NETKY.SK • 8 Február 2014, 08:30 • 2 min
Skupina Pussy Riot sa dištancuje od prepustených členiek

MOSKVA - Ruská punková skupina Pussy Riot vo štvrtok oznámila prerušenie vzťahu s doterajšími členkami Mariou Aľochinovou a Nadeždou Tolokonnikovovou, ktoré si museli odsedieť 21 mesiacov za politický protest v katedrále.

slovakia

left justify in out

Podľa internetového vyhlásenia, ktoré citoval spravodajský portál RIA Novosti, dnes obe ženy stoja "na druhej strane barikády", keďže sa vzdali niekdajšieho radikálneho aktivizmu. Skupina tak potvrdzuje vyjadrenia samotných aktivistiek po decembrovom prepustení z väzenia, že sa už nepovažujú za jej súčasť.

"Úplne zabudli na ašpirácie a ideály našej skupiny - feminizmus, separatistický odpor, boj proti autoritárstvu a osobnostnému kultu," uviedla skupina vo vyhlásení zverejnenom v ruskom i anglickom jazyku. Aľochinovú a Tolokonnikovovú pritom označuje za "dve odvážne, zaujímavé a kontroverzné obhajkyne ľudských práv", zatiaľ čo sama sa definuje ako anonymné, feministické, ľavicovo-radikálne umelecké zoskupenie. 

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vtrhli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Aľochinovú a Tolokonnikovovú následne odsúdili za výtržníctvo na dva roky vo väzení, na slobodu sa však nakoniec dostali predčasne na základe decembrovej amnestie pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy. Dvojica momentálne cestuje po svete a v stredu vystúpila v New Yorku spoločne so speváčkou Madonnou, ktorá členky Pussy Riot po zadržaní podporovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona