Skupina poslancov opäť predkladá zákon o štátnych lesoch

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 10:38 • 2 min
Skupina poslancov opäť predkladá zákon o štátnych lesoch

BRATISLAVA - Zabrániť rozkrádaniu najcennejšieho prírodného dedičstva má nový zákon o štátnych lesoch, ktorý opätovne predkladá do parlamentu skupina opozičných poslancov.

slovakia

left justify in out

Zákon o štátnom podniku Lesy SR má komplexne definovať postavenie podniku. Predkladateľmi legislatívy sú poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Ján Mičovský, Miroslav Kadúc, Mikuláš Huba a nezaradený poslanec Radoslav Procházka. "Cieľom zákona je zakotviť nové etické štandardy, ktoré musí podnik pri svojej činnosti dodržiavať. Zákon zároveň zvyšuje nezávislosť riadiacich orgánov a zavádza vyšší stupeň kontroly prostredníctvom dozornej rady, zavádza tiež prísnejšiu zodpovednosť riaditeľa aj dozornej rady za škodu, ktorú môžu svojím konaním spôsobiť a zavádza nové orgány - etickú a spoločenskú radu," uviedli poslanci v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol asistent hnutia OĽaNO Matúš Kollár.

„Lesy sú trvalým zdrojom surovín nevyhnutných pre život každého z nás, ich vnímanie ako producenta dreva je už prekonané. To nás zaväzuje k mimoriadne uvážlivému hospodáreniu, kde vplyv záujmových skupín musí byť čo najviac obmedzený. Keďže skúsenosť učí, že obrovské zásoby dreva, bohaté revíry, či lukratívne chaty v správe štátneho podniku Lesy SR bývajú veľkým pokušením pre mocných, treba dať vedeniu podniku do rúk nástroj, ktorý im umožní odolávať škodlivým tlakom. Zákon, ktorý predkladáme, takýmto nástrojom je,“ tvrdí poslanec Mičovský. 

Návrh zákona má zakotviť nové princípy správy lesného a iného majetku vo vlastníctve štátu a etické štandardy, ktoré musí tento podnik a jeho predstavitelia a zamestnanci dodržiavať. Má tiež zaviesť nové vnútorné mechanizmy rozhodovania a kontroly rozhodovania podniku s výrazným posilnením postavenia dozornej rady na úkor zakladateľa a riaditeľa podniku, a to aj s priamym vstupom prezidenta SR do týchto mechanizmov. Ďalej má zakotviť prísnejšiu zodpovednosť riaditeľa a členov dozornej rady za škodu, ktorú môžu svojím rozhodovaním spôsobiť. Legislatíva má tiež vytvoriť v podobe etickej rady a spoločenskej rady nové orgány podniku, do ktorých fungovania sa môžu zapojiť nielen zamestnanci podniku, ale aj široká, najmä odborná verejnosť. Zákon má taktiež vylúčiť, prípadne obmedziť nakladanie s lesným majetkom vo vlastníctve štátu, a to najmä ak ide o prevod a účel nájmu takéhoto majetku ako aj o nakladanie s ostatným majetkom štátu s dôrazom na ochranu lesníckych pamiatok a významných lesníckych miest a s cieľom zlepšiť nielen hospodárenie štátneho podniku, ale aj posilniť jeho kultúrne funkcie. 

Predkladatelia pripomínajú, že vládna strana nepodporila prvý pokus o schválenie tohto zákona v novembri minulého roka. Novela zákona sa vtedy nedostala ani do druhého čítania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies