Skupina poslancov napadla na ÚS zákon o dani z príjmov

NETKY.SK • 13 Január 2014, 11:50 • 2 min
Skupina poslancov napadla na ÚS zákon o dani z príjmov

KOŠICE – Pre retroaktívnosť a nenaplnenie princípu proporcionality právnej úpravy napadla skupina opozičných poslancov NR SR na Ústavnom súde SR niektoré ustanovenia zákona o dani z príjmov.

slovakia

left justify in out

Podľa navrhovateľov napadnuté ustanovenia porušujú aj právo na podnikanie a svojimi následkami spôsobia vážny zásah do tohto práva alebo dokonca sú spôsobilé prinútiť podnikateľa ukončiť činnosť. Preto žiadajú o preskúmanie napadnutých ustanovení a aby ústavný súd rozhodol, že sú v rozpore s ústavou.

Navrhovatelia argumentujú, že zákaz retroaktivity je jedným zo základných princípov právneho štátu. Podľa nich napadnuté ustanovenia obsahujú prvky spätného pôsobenia do minulosti a navyše porušujú aj zásadu, že novší zákon nesmie zhoršiť alebo zrušiť už raz nadobudnuté práva. Podľa predchádzajúceho zákona podnikatelia, ktorí vykázali stratu, mali možnosť odpočítať ju od základu dane počas siedmich po sebe nasledujúcich zdaňovacích období a v každom v ľubovoľnej výške. Podľa napadnutej novej právnej úpravy podnikatelia môžu stratu za roky 2012 a 2013 odpočítať z daňového základu len počas štyroch zdaňovacích období a to rovnomerne – vždy po 25 percent. Podľa navrhovateľov zákonodarca protiústavne vstúpil do nadobudnutých práv podnikateľa, núti ich nerešpektovať svoje ekonomické podmienky tým, že musia odpisovať stratu vo výške 25 percent. Tým poškodzujú podnikateľov, ktorí už pred prijatím zákona začali likvidovať svoju stratu podľa predchádzajúcich predpisov. 

Podľa právneho názoru navrhovateľov zákonodarca touto právnou úpravou sleduje len jediný cieľ – maximalizáciu výberu daní, pričom neprimerane zasahuje do práv a slobôd zaručených ústavou a navyše ustanovenia sú retroaktívne. Zdôrazňujú aj skutočnosť, že napadnuté ustanovenia môžu znemožniť podnikanie dotknutým podnikateľom a viesť k ukončeniu podnikateľskej činnosti, čo nie je vo verejnom záujme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona