Skupina kongresmanov žaluje Obamu pre vojnu v Líbyi

NETKY.SK • 16 Jún 2011, 07:11 • 2 min
Skupina kongresmanov žaluje Obamu pre vojnu v Líbyi

Skupina kongresmanov žaluje Obamu pre vojnu v Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Desať amerických kongresmanov podalo žalobu na prezidenta Baracka Obamu, ktorý podľa nich porušil zákon, keď zapojil USA do vojenských operácií NATO v Líbyi bez schválenia Kongresu.
      Zákonodarcovia z radov demokratov aj republikánov sa domnievajú, že Obama tým porušil federálny zákon o vojenských právomociach z roku 1973.
      "Podľa nášho názoru došlo k porušeniu tohto zákona. Požiadali sme súdy, aby ochránili americký ľud od následkov týchto nelegálnych politických krokov," vyhlásil hlavný iniciátor žaloby, demokratický kongresman Dennis Kucinich.
      Hovorca Bieleho domu Jay Carney reagoval vyhlásením, že Obama konal v súlade so zákonom, keď problematiku konfliktu v Líbyi konzultoval s kongresmanmi. Biely dom tiež argumentuje tým, že formálny súhlas Kongresu nebol nutný, keďže americká účasť na vojne v Líbyi má len obmedzený rozsah a vojaci nie sú zapojení v dlhodobých bojoch ani v pozemných operáciách.
      Podľa "Rezolúcie o vojenských právomociach" z roku 1973 môže prezident vyslať vojakov do zahraničia len so súhlasom Kongresu alebo v prísne vymedzených prípadoch. Vojenská akcia bez schválenia Kongresom môže trvať maximálne 60 dní, ďalších 30 dní má prezident na sťahovanie vojakov. Cez víkend uplynie 90 dní od prvých amerických náletov na Líbyu.
      Napriek tomu, že zákon z roku 1973 je relatívne jednoznačne formulovaný, v minulosti ho pravidelne ignorovali americkí prezidenti z oboch politických táborov. Odôvodňovali to tým, že legislatíva porušuje prezidentské právomoci zakotvené v ústave USA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies