Skupina HEX: Žijeme si veľmi v pohode

NETKY.SK • 11 Január 2011, 09:04 • 2 min
Skupina HEX: Žijeme si veľmi v pohode

Skupina HEX: Žijeme si veľmi v pohode

slovakia

left justify in out

img

Viac ako štyri roky čakali na nový album fanúšikovia bratislavskej skupiny Hex. Štvorica v zložení Peter Ďuďo Dudák, Martin Fefe Žúži, Tomáš Yxo Dohňanský a Tibor Tybyke Szabados má za sebou pracovný rok, ktorý priniesol albumovú novinku Ty a ja.
"Boli sme veľa času v našom štúdiu, robili sme, prerábali, aranžovali," uviedol v rozhovore pre TASR spevák Ďuďo s tým, že si Hexáci v roku 2010 užili aj veľa živých koncertných vystúpení, najmä počas letnej festivalovej sezóny.
"Hlavne november a december bol taký, že aspoň ja som už ťahal z posledných síl," priznal sa basgitarista Yxo a predstavil novinku, na ktorú sa zmestilo 12 pesničiek.
"Väčšinu muziky robil Ďuďo s Fefem, všetky texty Fefe okrem poslednej skladby, kde dal svoj track aj raper Vec. Sú to pesničky, ktoré sú dospelejšie, však už nemáme 22 alebo 18 rokov, má to celkom príjemný zvuk."
Hex sú na slovenskej hudobnej scéne od roku 1989, napriek viac než 20 rokov trvajúcej kariére sa na vyčerpanosť nesťažujú. Podľa Ďuďa sa hudbe venujú, lebo ich to stále baví. "Nemôžem povedať, že by sme boli nejako strašne unavení a potrebovali to zabaliť, však nakoniec hráme v našom regióne, nechodíme každý rok na celosvetové turné, to sú ľudia, ktorí sú naozaj unavení, keď skončia 12-mesačnú šnúru po celom svete, tí si asi potrebujú oddýchnuť, ale my si žijeme veľmi v pohode."
Na albume Ty a ja s Hexom spolupracovali viacerí zaujímaví hostia - Tomáš Sloboda, kapela Čechomor, Zdenka Predná, vokálmi prispela i Ďuďova dcéra a jednu pesničku nahrala s kapelou aj Jana Kirschner. "Nie je to klasický duet, v podstate tam spieva so mnou súvislý vokál, spieva tam dosť veľkú časť, je to taký pocitový duet," vysvetlil Ďuďo, podľa ktorého chce byť nový album súčasný.
"Keď sme to aranžovali, snažil som sa o to, aby to znelo aktuálne. Keď sa píše rok 2010, tak aby aj ten Hex znel, tak ako znie hudba v roku 2010," komentoval spevák a autor nasledovníka albumu Nikdy nebolo lepšie z roku 2006.
"Ono je ťažké, keď tak dlho spolu hráš a napísal si už toľko pesničiek, urobiť nové pesničky, za ktorými si aj budeš naozaj stáť," opísal genézu hexáckeho siedmeho štúdiového albumu basgitarista Yxo, ktorého hneď doplnil Ďuďo. "Týmto spôsobom sa podaril, dúfam, že to tak bude. Som v tom ešte veľmi ponorený a možno nemám taký odstup, ktorý budem mať za rok, za dva, ale mám pocit, že sa podarilo, to čo sme chceli."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies