Skupina H16 je späť: Predstavili nový album Sila

NETKY.SK • 6 December 2016, 09:27 • 2 min
Skupina H16 je späť: Predstavili nový album Sila

BRATISLAVA - Slovenská hip-hopová formácia H16 predstavila po desiatich rokoch od svojho debutu štvrtý štúdiový album Sila. Album nahrali v zložení Majk Spirit, Otis, Cigo, Grimaso a Abe.

slovakia

left justify in out

Album Sila je podľa Ciga len ďalším krokom v ich kariére. „Je to ďalší krok v maratóne, ktorý sme si zvolili. Nie je to ešte víťazné kolo, pretože to nie je náš posledný album, ale zatiaľ je podľa mňa najlepší. Reprezentuje súčasný stav, kde sa H16-tka momentálne nachádza - textovo, aj čo sa týka produkcií. Celý album bol na 90 percent produkovaný našimi producentmi, ktorí sú, mimochodom, najlepší na Slovensku - v čom je práve tá sila. Celé je to o jednote tých piatich ľudí, ktorí dali dokopy svoje nápady a pocity a vyjadrili ich na tomto 80-minútovom albume,“ povedal Cigo v rozhovore pre agentúru SITA. „Tá 'sila' má viacero významov. Môže to byť aj sila kolektívu - tak to chápem zas ja. Začali sme totiž hip-hop riešiť len zo srandy a kam sme sa za tých desať rokov dostali... Ten názov je skrátka adekvátny našej situácii, ktorá teraz nastala - je to sila proste...,“ usmial sa Grimaso.

 

 

 

Prostredníctvom albumu chcela vraj skupina odovzdať svojím fanúšikom silu. „Celé desaťročie sme pracovali na albumoch a na jednotlivých pesničkách a posielali sme prostredníctvom nich silu ľuďom, pričom oni nám ju posielali zase naspäť cez koncerty, kúpené albumy či komentáre na internete, kúpou mikiny alebo čapice, čohokoľvek... Je to vlastne taký krásny výmenný obchod - my posielame fanúšikom silu cez pesničky a oni nám posielajú naspäť podobnú silu cez ich podporu. A týmto albumom sme chceli ľuďom opäť odovzdať tú silu a pripomenúť im, že každý jeden je pánom svojho osudu, že má tú silu a moc nad svojím životom, drží ho vo vlastných rukách a musí byť za svoj život zodpovedný - najprv by sme mali prijať zodpovednosť a potom robiť nejaké zmeny - o tom vždy bola naša hudba - aby sme inšpirovali a motivovali mladých alebo aj starých, to je jedno... Tento album je v podstate také kvalitné zhrnutie celej našej tvorby. Sú tam pritom všetky druhy pesničiek, ktoré sme vždy robili, či už sú to silné koncertné skladby s dobrou hudbou, ktorá ľape naživo na koncertoch alebo sú to hlboké pesničky o ženách a o rôznych životných témach. Je tam všetko, čo podľa mňa má byť na silnom dobrom albume,“ poznamenal v rozhovore pre agentúru SITA Majk Spirit.

 

Hudbu i texty si tradične písali sami. „Každý si píše svoje slohy a rapuje to, čo si napísal,“ uviedol Cigo. „Niektoré refrény sme si zároveň pozdieľali, niektoré napísal Otis a požičal som si ich ja a trošku ich prerobil po svojom a tak isto aj Cigo alebo som nejaký refrén napísal ja a oni ho zas posunuli ďalej... A takisto aj hudby sú z 95 percent v našej réžii. Sedem hudieb robil Abe, sedem Grimaso a zopár hostí - tých sme prizvali len preto, aby ten album tak trošku ozvláštnili, ale nepotrebovali sme žiadnych ani rapových ani producentských hostí. Zvládli sme to ako tím úplne sami. Už sme dosť vyzretí a veľkí, aby sme si to vedeli ošéfovať. Chceli sme ale zopár hostí, ktorých sme ešte neohlásili... Chceli sme dať ľuďom tak trošku chrobáka do hlavy. Ja som to spravil už keď som vydal album Ypsilon. Vtedy som vydal čierny album a nikto netušil, že o mesiac vyjde ešte lepší biely, druhá polovica projektu. Takisto sme aj teraz spravili podobný ťah - povedali sme si, že to nepotrebujeme stavať na nikom, preto sme prv vypustili informáciu, že hostia nie sú a potom to ako prekvapenie oznámime, nech trošku ľudia rozmýšľajú,“ zasmial sa Majk.

 

Rok 2016 si podľa jeho slov s chalanmi z H16 vymedzili na nahratie novej štúdiovky už vopred. „Vedeli sme, že v roku 2016 chceme robiť na albume H16. Dávalo to zmysel, keďže je to desať rokov od nášho debutu. Prvý raz sme sa o novom albume začali baviť tuším na Silvestra. Rozprávali sme sa, aký by mohol byť, čo by tam mohlo byť, aké hudby spravíme a vyberieme a v januári sa už vybrali prvé hudby. Nahrávali a finalizovali sme ho v októbri - novembri. Každý veľký silný veľký album sa robí minimálne rok, neviem si predstaviť, že niekto spraví album za tri mesiace a bude to tip top,“ podotkol Majk.

 

 

 

Tentoraz sa však H16 nemuseli nikam náhliť, čo sa podľa nich napokon odrazilo i na kvalite jednotlivých nahrávok. „Našou výhodou bolo, že sme tentoraz mali vlastné štúdio, kde sme si to celé skúšali, menili a hrali sme sa s tým. Nemuseli sme sa nikam náhliť. Predtým sme nahrávali v cudzom štúdiu, kam sme museli prísť a využiť ten nahrávací čas, bol tam stres, bolo nám ľúto vyhadzovať tracky, keď už sme ich nahrali a nemohli sme sa s tým tak piplať,“ povedal Cigo. Album sila vznikal podľa jeho slov vo VTR štúdiu Romana Zámožného v Petržalke. „Ja som bol najprv proti, chcel som pre nás dobré veľké štúdio a dôstojné podmienky pre H16-tku, ale chalani boli za to, aby sme to dali v domáckejšej atmosfére, tak sme napokon nahrávali u Romana v Petržalke, symbolicky dokonca niekoľko desiatok metrov od Hálovej 16. Nakoniec musím povedať, že dnes už aj malé štúdiá v detských izbách sú dostačujúce na takéto veľké projekty. Už fakt nemusíte ísť do drahého štúdia, kde zaplatíte nezmyselných tristo eur na hodinu a majú vás tam na saláme, lebo ste pre nich len produkt, jeden z mnohých a robia tam všetko manufaktúrne na páse. Tu sme boli v domácej atmosfére s človekom, ktorý tomu rozumie, chce to robiť a vyžíva sa v tom, že nám môže radiť a pomáhať vylepšovať veci, takže to bolo perfektné,“ uznal Majk.

 

Mastering a mix albumu zastrešil Marek Šurin a o kreatívu coveru albumu sa postaral Lousy Auber z RHB Design. „Lousy prišiel s viacerými nápadmi na vizuál albumu, no napokon sa rozhodol, že chce pracovať s rukou. To bol zároveň jeden z nápadov, ktorý sa nám hneď zapáčil. Ruka totiž symbolizuje tú silu a na albume sme sa podieľali piati - ako päť prstov. Ruka zároveň môže byť tvrdá, ale môže byť aj nežná, môže búrať, ale môže i pomáhať a stavať. Je to krásna symbolika tej sily,“ priblížil Spirit.

 

Koncept albumu, o ktorého produkciu sa postarali Grimaso a Abe, mali mladí rapperi od začiatku premyslený. „Snažili sme sa jednotlivé tracky radiť podľa hudby, ale aj podľa emócií. Nie je to koncept, ktorý by na seba nadväzoval od slova do slova, ale nie je to tam ani halabala nahádzané,“ povedal Cigo. „Má to svoj vývoj - od takých rapperskejších tém a koncertnejších pesničiek to postupne prechádza do takých kľudnejších,“ priblížil Majk. „Sledovali sme to hudobne aj textovo, aby sme sa neopakovali, aby nešli za sebou nejaké podobné veci. Sú tam zároveň aj rôzne žánre, cez boom bap po trap. Myslím, že tam nie sú dve podobné skladby,“ uviedol Grimaso.

 

K dvom z nich - Každý deň a Počítaj s nami - už stihli zverejniť i videoklipy. V súčasnosti majú pritom nachystané aj ďalšie, ktoré plánujú vypustiť už čoskoro. „Singlov sme zverejnili už päť, ale videoklipy zatiaľ len dva, ku skladbám Každý deň a Počítaj s nami a na ceste sú ďalšie dva, ktoré vyjdú počas decembra. Robili sme ich s Miškom Nemtudom, on je náš dvorný režisér, točíme s ním už roky, stojí takmer za všetkými klipmi, ktoré som spravil od Ypsilonu. Myslím, že ich je za posledný rok a pol asi dvanásť, ideme veľmi tvrdo. Počítaj s nami je podľa mňa veľmi vydarený videoklip, ktorý chvália ľudia nielen zo scény, ale aj takí, čo hip-hop až tak nesledujú. Povedal by som, že je veľmi zaujímavý a nápaditý a už máme na ceste ďalšie dva výborné klipy. Je to trošku spojené s takými prekvapeniami, takže zatiaľ neprezradíme, na aké single klipy budú. V jednom z nich odtajníme hostí albumu, o ktorých väčšina fanúšikov zatiaľ nevie a druhý bude zas veľmi pekný čo sa týka vizuálu. Bude to točené na strašne dobrú kameru a bude to taká frajerská pesnička. Už to máme natočené. Myslím, že je tu veľa šikovných ľudí na videoklipy, ale Miško je Petržalčan, takisto ako my, náš ročník a chalanisko ako my, s ktorým si veľmi dobre rozumieme. Je to veľmi schopný chalan, všetko si vie zorganizovať, má dobré nápady na lokácie, vie si vizuálne tie veci predstaviť. Sadli sme si už pri Dobyjeme svet v marci 2015 a odvtedy hrotíme, stále lepšie a lepšie. Myslím zároveň, že tento album má ďalších desať singlov, na ktoré by sme mohli spraviť videoklipy, takže tieto dva, čo vyjdú o chvíľu, budú len taký začiatok, budúci rok ešte porobíme ďalšie,“ prezradil Majk.

 

 


Hoci album oficiálne vychádza dnes, v predpredaji je už od 17. novembra. Čísla predajnosti však chalanov zatiaľ príliš neočarili. „Myslím, že album si zaslúži lepšie čísla, ako zatiaľ má, ale musím povedať, že viem, kvôli čomu to asi je. Chápem totiž tých ľudí, že niekedy si potrebujú overiť tú kvalitu, počuť nejaké presvedčivé single a vidieť pekné videoklipy a nejaký dobrý koncert a potom sa rozhodnú podporiť projekt kúpou albumu,“ vysvetlil Majk. „My sme s týmto dielom však spokojní a to, že čísla zatiaľ nie sú také, ako by sme chceli - tak buď prídu a ak nie, nemusí to byť pre nás zas až tak dôležité, keď vieme, že tie koncerty, čo pripravujeme budú super a celý budúci rok bude vďaka tomu albumu slušne naložený,“ dodal. „Tento album by sme ani nechceli rýchlo predávať, podľa mňa to má čas. Môže sa kľudne predávať ďalších pár rokov. Nikam sa neponáhľame, my sme tu navždy,“ doplnil ho Cigo.

 

 


Ako sa nechal následne počuť Majk, z aktuálneho albumu vraj cíti zvláštnu silu. „Ja som to už hovoril aj chalanom, je to niečo podobné, čo som cítil aj z albumu Nový človek - tiež to nebol album, ktorý by v predpredaji trhol nejaké veľké sumy, aj keď bol očakávaný a ľudia sa naňho tešili, no musím povedať, že tie prvé týždne a mesiace to nebolo také skvelé, aké je to teraz. Keď sa na to však pozriem s päťročným odstupom, ten album sa predáva doteraz a drží sa na prvej priečke - to som ešte pri žiadnom albume nevidel. Kedykoľvek si pozriem na iTunes rebríčky českých a slovenských hitparád, tak ak ten album nie je prvý, je maximálne druhý alebo tretí a striedajú sa pri ňom všetky nové albumy, čo vychádzajú. Ja si myslím, že album Sila by mohol mať taký podobný príbeh, že nepôjde prvý mesiac extrémne silno, ale že sa bude dobre predávať budúci rok a tak ďalej,“ podotkol Majk.

 

Album už pätica predstavila v piatok na tajnej release párty v tuneli petržalského metra. „Metro robia chalani zo Spots. Oni nás oslovili už dávnejšie, že chcú s nami niečo urobiť, no nakoniec je super, že sa podarilo s nimi dohodnúť práve teraz, je to také významnejšie, ako keby sme mali len jeden z bežných koncertov, pričom by nešlo o nejaký nový projekt. Teraz to bolo tým pádom také exkluzívne, keďže išlo o album, ktorý ešte v tom čase nebol vonku,“ povedal Otis. „Bola to fakt exkluzívna atmosféra. Mal som až zimomriavky, ako to tam vyzeralo... Človek tam išiel takým zablateným chodníkom do uzimeného prostredia, ako do nejakej pivnice... A keď som sa zrazu otočil, stála tam masa ľudí, nechápal som, odkiaľ sa zobrali všetci. Dokonca nastal aj menší problém, na nete vraj bola zle udaná poloha, takže ľudia nevedeli to metro nájsť. Napriek tomu sa nám však podarila vytvoriť krásna atmosféra,“ uznal Majk.

 

V decembri čakajú H16 už len štyri koncerty. Ďalšie plánujú až v polovici apríla. „Teraz plánujeme dokončiť Primetime tour, to pokračuje teraz cez víkend, 9. decembra v Prahe, 10. v Ostrave, 16. v Olomouci a 17. v Bratislave - to bude posledný koncert na dlhšiu dobu. Na týchto koncertoch, samozrejme, oslávime aj nový album, čím zakončíme veľké Primetime turné. Potom chceme nechať ľuďom priestor, nech si napočúvajú album, nech to precítia - určite budú videoklipy, nejaké vizuály, budeme robiť zvláštne veci a pripomínať fanúšikom nový album a potom budúci rok v polke apríla vyrazíme na turné k albumu Sila. To sa bude tiahnuť cez celé leto a cez všetky festivaly, hrady a zámky a podobne. Termíny koncertov sa fanúšikovia dozvedia na našich sociálnych sieťach a na nete. Všetko oznámime v pravý čas, teraz je čas cez tieto chladné mesiace počúvať hudbu a získať silu. Nech všetkých sila sprevádza,“ uzavrel Majk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies