Skupina G8 nepodporila bezletovú zónu, vyzvala OSN na zvýšenie tlaku

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 08:03 • 2 min
Skupina G8 nepodporila bezletovú zónu, vyzvala OSN na zvýšenie tlaku

Skupina G8 nepodporila bezletovú zónu, vyzvala OSN na zvýšenie tlaku

slovakia

left justify in out

Skupina krajín G8 dnes nepodporila zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou. Ministri zahraničných vecí siedmich najvyspelejších krajín a Ruska dnes len vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby zvýšila tlak na Kaddáfího odchod, a to aj prostredníctvom ekonomických opatrení.
      Skupina zároveň varovala líbyjského lídra Muammara Kaddáfího, že ignorovaním základných práv obyvateľstva krajiny bude čeliť "vážnym dôsledkom".
      Šéfovia diplomacií G8 tak v záverečnom komuniké nereagovali na výzvu Ligy arabských štátov (LAŠ) na zriadenie bezletovej zóny nad severoafrickou krajinou.  
      Bezletovú zónu presadzovali Francúzsko a Británia, ďalšie krajiny vrátane Ruska, Nemecka a USA však boli proti vojenskej intervencii.
      Ruský minister Sergej Lavrov dnes uviedol, že LAŠ musí poskytnúť konkrétnejšie detaily o navrhovanej bezletovej zóne.
      O situácii v Líbyi počas dvoch dní rokovali ministri z Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a Ruska. V pondelok sa na schôdzke zúčastnila aj šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová, ktorá následne odcestovala na návštevu Egyptu.
      V Líbyi počas mesiac trvajúceho povstania Kaddáfího sily znovu obsadili veľkú časť územia a vytlačili tak opozičné sily na východ krajiny.
      OSN už zaviedla zbrojné embargo voči Líbyi ako aj priame sankcie proti Kaddáfímu a jeho vláde.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies