Skupina francúzskych poslancov vyzýva Hollanda, aby uznal palestínsky štát

NETKY.SK • 27 Február 2017, 12:43 • 2 min
Skupina francúzskych poslancov vyzýva Hollanda, aby uznal palestínsky štát

PARÍŽ - Viac ako 150 poslancov francúzskeho parlamentu, ľavicových i pravicových, vyzvalo otvoreným listom prezidenta Francoisa Hollanda, aby do konca svojho funkčného obdobia uznal palestínsky štát.

slovakia

left justify in out

V otvorenom liste, ktorý počas uplynulého víkendu zverejnil týždenník Journal du dimanche, jeho signatári Hollandovi pripomínajú, že mierová konferencia o Blízkom východe sa v Paríži konala 15. januára a "nastal čas dodržať slovo".

 

Palestínska strana ústami prezidenta Mahmúda Abbása túto iniciatívu francúzskych zákonodarcov ocenila a vníma ju ako nástroj na záchranu riešenia o existencii dvoch štátov v tesnom susedstve - izraelského a palestínskeho. Práve toto - dlho presadzované - riešenie je v posledných týždňoch výrazne ohrozené krokmi izraelskej vlády, a to najmä rozhodnutiami ohľadom budovania nových židovských osád.

 

Rozhlasová stanica RFI uviedla, že pre Palestínčanov je uznanie ich štátu Francúzskom poslednou šancou, ako zachrániť vytvorenie palestínskeho štátu v susedstve Izraela. Dúfajú, že Francois Hollande sa k tomuto kroku odhodlá pred tým, než v máji opustí Elyzejský palác. Nemenované zdroje v palestínskom vedení totiž tvrdia, že "Francúzsko nemôže v oficiálnych vyjadreniach obhajovať dvojštátne riešenie a uznávať iba jeden štát".

 

Generálny tajomník výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) a jej hlavný vyjednávač na mierových rokovaniach s Izraelom Sáib Irikát nedávno uviedol, že myšlienka vzniku dvoch štátov je "medzinárodným receptom na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu".

 

Dodal, že v skutočnosti ide o kompromis, ktorý Palestínčania prijali. Vysvetlil, že pre Palestínčanov ide o bolestivé riešenie, keďže znamená, že musia uznať Izrael rozprestierajúci sa na viac ako 78 percentách územia historickej Palestíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona