Skupina Enterprise Investors predala svoj podiel v sieti Nay

NETKY.SK • 1 August 2013, 17:46 • 2 min
Skupina Enterprise Investors predala svoj podiel v sieti Nay

BRATISLAVA - Polish Enterprise Fund V (PEF), private equity fond spravovaný skupinou Enterprise Investors (EI), sa rozhodol ukončiť svoju investíciu v najväčšej slovenskej sieti maloobchodných predajní s elektronikou Nay. PEF predal svoj 48-percentný podiel majoritným akcionárom spoločnosti. Hodnotu transakcie sa rozhodli obe strany nezverejňovať. Transakciu ešte posúdi Protimonopolný úrad SR.

slovakia

left justify in out

"Teší nás, že sme mohli prispieť k rozvoju Nay. Počas našej spolupráce, spoločnosť strojnásobila počet svojich predajní, úspešne predstavila stratégiu svojho rastúceho e-shopu, a významne rozšírila sortiment a kvalitu ponúkaných produktov i služieb," povedal Robert Manz, riadiaci partner Enterprise Investors, zodpovedný za investíciu. Poradcom pre Enterprise Investors pri tejto transakcii bola spoločnosť Allen & Overy.

Táto akvizícia podľa Nay potvrdzuje odhodlanie spoločnosti naďalej rozvíjať jej pozíciu lídra na slovenskom trhu. "Sme presvedčení, že budeme schopní pokračovať v plnení nášho strategického plánu rozširovania firmy, a to v kamenných predajniach ako aj na internete,“ uviedol predseda predstavenstva a zakladateľ Nay Peter Zálešák.

Nay a.s. je najväčšou sieťou maloobchodných predajní s elektronikou na Slovensku s podielom na trhu takmer 25 %. Spoločnosť založili v roku 1991 dvaja súkromní podnikatelia Peter Zálešák a Ján Tomáš, ktorí zostali majoritnými vlastníkmi aj po vstupe fondu PEF v roku 2005. PEF, ako minoritný finančný investor, aktívne podporoval rast a rozvoj firmy, a priniesol know-how do finančnej a riadiacej oblasti. Od investície PEF spoločnosť významne posilnila svoju pozíciu lídra na trhu. Rozšírila svoju predajnú sieť z 12 obchodov na tridsať a zaistila si popredné miesto v internetovom predaji. Pritom dokázala zvýšiť svoje tržby zo 73 mil. eur na 150 mil. eur v minulom roku.

Obaja zakladatelia a väčšinoví vlastníci zostávajú vo vedení Nay a budú sa aktívne podieľať na jej dlhodobom strategickom rozvoji. Nay pokračuje v rozširovaní svojich aktivít na slovenskom trhu otvorením novej predajne v Čadci vo februári a plánovaným otváraním ďalších predajní počas roka. Nay tiež pokračuje v rozšírení a v investíciách do svojej e-commerce platformy.

Enterprise Investors je jedným z najväčších správcov private equity a venture capital fondov v strednej a východnej Európe. Od založenia v roku 1990 spoločnosť vytvorila osem fondov s kombinovaným kapitálom 2 mld. eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,6 mld. eur do viac ako 130 spoločností z rôznych sektorov a ukončili 98 investícií s výnosmi 1,9 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies