Skupina Dereš vydáva album Na Pánske na vinylovej platni

NETKY.SK • 15 Apríl 2017, 12:06 • 2 min
Skupina Dereš vydáva album Na Pánske na vinylovej platni

BRATISLAVA – Známa slovenská skupina Dereš, ktorej korene siahajú do polovice 80. rokov, vydáva album Na Pánske na vinylovej platni.

slovakia

left justify in out

„Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte,“ toto Jánošíkovo zvolanie zľudovelo nielen vo folklórnom prostredí, ale aj na metalovej a rockovej scéne. Postarala sa o to práve skupina Dereš, ktorá tento citát umiestnila v závere svojej slávnej pesničky Na Pánske. Po 30 rokoch vydali CD album, ktorý po roku vychádza aj na klasickej LP platni.

 

Na konci 80. rokov sa nielen štrngalo kľúčmi, ale hlavne sa ladili elektrické gitary. Rockové podhubie tvorené skupinami Tublatanka, Grexabat, Demikát a formáciou Dereš nespalo. Skúšalo sa, tvorilo, koncertovalo, poniektorí aj vydávali. Napriek veľkému hitu Na pánske, ktorý koloval v televíznom programe Triangel a ktorý následne oslovil celé generácie metalistov, rockerov a všetkých priaznivcov tvrdej muziky, sa nepodarilo skupine Dereš vydať regulárny album. Pritom k nemu nemali ďaleko. Ich popularita dosahovala vysokú úroveň, muzikanti mali mnoho nápadov, ale život mienil inak.

 

Po mnohých rošádach z rôznych dôvodov, niekoľkých pauzách a smrti Vlada Šešeru sa Dereš rozpadol. Ale nie definitívne. Vydanie albumu zostalo medzitým visieť vo vzduchu. Spomienky na dávne časy rozprúdili opäť chuť do hrania. Návrat na scénu prebiehal spočiatku v skúšobni, ale z nej čoskoro aktualizovaná zostava Dereša prenikla na motorkárske zrazy a festivaly. Organizátori si ich vybrali ako predskokanov k zahraničným koncertom skupín Slade, Sweet či Suzi Quatro. Ďalším impulzom sa stal projekt Bratislavský nárez, ktorý zanalyzoval bratislavskú rockovú scénu 80. rokov. Napokon v roku 2016 sa dala dohromady kolekcia 12 nových a 11 archívnych nahrávok, ktoré pochádzajú z obdobia medzi rokmi 1988-2009.

 

Dvojalbum Na Pánske rozpútal spomienky dobových účastníkov aj zvedavosť mladej generácie rockerov. Pre nich sa muzikanti rozhodli rozvinúť myšlienku vydať výber z 2CD na jednom vinyle. To sa teraz stalo realitou. Vinylová verzia Na Pánske vychádza 22. apríla, presne na Record Store Day 2017 - celosvetovej hudobnej akcii, do ktorej bude zapojená aj jediná predajňa zo Slovenska na Zámočníckej ulici v Bratislave. Tam si budú môcť fanúšikovia vinylovú platňu kúpiť. Kapela Dereš bude osobne prítomná v celej zostave a platne podpíše všetkým záujemcom.

 

O samotnej príprave vinylového albumu za celú kapelu Dereš uviedol bubeník Martin Uherčík: „Po vydaní CD na jeseň sa vyskytol dopyt po jeho vinylovej verzii. Bol síce pomerne malý, ale opakoval sa. Tak sme urobili pokus s predobjednávkou a ten dopyt bol už celkom zaujímavý. Tak sme sa na to dali. Vinylový náklad som nechcel dávať do štandardnej CD distribúcie a v predstihu som sa dohodol s predajcom vinylov na distribúcii a logistike. Lisovňa dodala náklad v predstihu, hoci sme ho očakávali až začiatkom leta, a predajca nás navigoval na Record Store Day, čo je ideálny čas na uvedenie albumu.“

 

Nahrávka ponúkne nakumulovanú energiu, ostré gitarové riffy, premyslené sóla, vyzretý spev a rockovú chémiu, ktorá prebehla v aktuálnej zostave Vojto Bohuš (spev), Ivan Horváth (gitara, vokály), Aty Béreš (basová gitara), Martin Uherčík (bicie) a Lukáš Horváth (gitara, klávesy).

 

Kapela Dereš oznámila aj pokračovanie koncertnej činnosti. Účasť zatiaľ potvrdili na podujatí PáRock v bratislavskej Mlynskej doline či festivaloch Topfest a Dobrý festival v Prešove.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona