Skupina Boko Haram si zmenila názov na Islamský štát v západnej Afrike

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 19:55 • 2 min
Skupina Boko Haram si zmenila názov na Islamský štát v západnej Afrike

ABUJA - Extrémistická skupina Boko Haram pôsobiaca na severe Nigérie si zmenila svoj názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA). Informoval o tom dnes webový server denníka Daily Times of Nigeria, podľa ktorého je tento krok znakom, že táto skupina hodlá ovládnuť širšie územie.

slovakia

left justify in out

Zmena názvu je zároveň jasným dôkazom užšej spriaznenosti s fundamentalistickou organizáciou Islamský štát (IS), operujúcou na území Sýrie a Iraku. Skupina Boko Haram, pôvodne spájaná s teroristickou sieťou al-Káida, minulý rok vyjadrila svoju podporu IS, jej vodca Abubakar Šekau to formálne potvrdil v marci.

 

Islamský štát podporil rozhodnutie Boko Haram a organizáciu vyzval, aby rozšírila svoje aktivity v západnej Afrike. Skupina vykonala aj početné cezhraničné teroristické útoky proti náboženským a politickým organizáciám, ako aj civilistom, napríklad v Kamerune, Nigeri a Čade. Od roku 2009 zavraždila tisíce ľudí.

 

Boko Haram mala ešte začiatkom roka pod kontrolou územie s rozlohou Belgicka, avšak za uplynulé dva mesiace sa jej pozícia v dôsledku sústredenej ofenzívy armád spomínaných štátov oslabila. Skupina dala o sebe naposledy vedieť minulý týždeň, keď jej stúpenci podrezali na severovýchode Nigérie 12 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies