Skupina Boko Haram obsadila ďalšie mesto na severovýchode Nigérie

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:15 • 2 min
Skupina Boko Haram obsadila ďalšie mesto na severovýchode Nigérie

KAPSKÉ MESTO - Islamskí radikáli z organizácie Boko Haram obsadili mesto Damasak v štáte Borno na severovýchode Nigérie. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne noviny Daily Trust.

slovakia

left justify in out

Ťažko vyzbrojení povstalci, prezlečení za obchodníkov, prevzali kontrolu nad mestom v pondelok po tuhom boji s miestnymi vojakmi. Na záver radikáli vztýčili na trhovisku vlajku hnutia Boko Haram, uviedli bezpečnostné zložky a miestne úrady.
      

"Teroristi z Boko Haram sú stále v meste. Obsadili mesto," uviedli pre denník bezpečnostné zložky. Počet obetí sa dnes ešte nedal potvrdiť. Povstalci tiež zbúrali množstvo budov vrátane trhoviska, sekretariátu miestnej vlády a domy tamojších predstaviteľov, vypovedali svedkovia.
      

Začiatkom roka vojaci z Boko Haram obsadili v štáte Borno mestá Gwoza, Bama, Gamboru-Ngala, Dikwa, Mafa, ako aj ďalšie okolité dediny. Minulý týždeň zabili pri samostatných nájazdoch v oblastiach Mafa a Kukawa v Borne približne 100 ľudí.
      

Cieľom moslimskej organizácie Boko Haram (v preklade "západné vzdelanie je hriech") je vytvorenie islamského kalifátu. Iba tento rok zabili na severe Nigérie vyše 3000 ľudí. Boko Haram je aktívna od roku 2009. Svoje útoky pôvodne zameriavala najmä voči kresťanom. Od polovice roku 2013 sa jej terčom stali aj vládni bezpečnostní agenti či civilisti kresťanského a moslimského vierovyznania bez rozdielu, ktorých teroristi likvidujú priamo v ich domoch, trhoviskách, nemocniciach či školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies