Skupina Billy Barman vydáva nový album Dýchajúce obrazy, je temnejší a abstraktnejší

NETKY.SK • 23 November 2016, 15:26 • 2 min
Skupina Billy Barman vydáva nový album Dýchajúce obrazy, je temnejší a abstraktnejší

BRATISLAVA - Po obľúbenom snovom hite Mladým chýba vojna a singli Miletička s raperom Vecom vydáva skupina Billy Barman po troch rokoch tretí album. Má názov Dýchajúce obrazy, je temnejší, abstraktnejší, elektronickejší. Skupina ho naživo odspieva a zahrá na štyroch krstoch v Bratislave, Londýne, Brne a Prahe.

slovakia

left justify in out

Bratislavská formácia Billy Barman patrí dnes k najpopulárnejším kapelám na Slovensku. Od svojho vzniku a debutového albumu Noční jazdci získala päť víťazstiev vo viacerých kategóriách Radio_Head Awards od Rádia_FM, počnúc nováčikom a koncertnou kapelou roka 2009 až po ocenenie singel roka 2015, ktorým sa stala pieseň Mladým chýba vojna. Tá spolu s Miletičkou nechýba ani na novej štúdiovke.

 

"Na tomto albume je konečne cítiť pokoj. Dýchajúce obrazy sú veľmi osobné, dlhodobo zaznamenané príbehy a obrazy, ktoré sme prežili s našimi priateľmi a rodinami. Podnetom na vznik viacerých textov boli niektoré frázy našich kamarátov," prezrádza o svojom diele spevák Juraj Podmanický.

 

Úvodnou skladbou a aktuálnym singlom je Sloboda, ktorá tematicky rámcuje celý album. "Motív slobody, voľnosti, neviazanosti a zároveň neschopnosti s ňou zmysluplne naložiť sa vinie celou nahrávkou a je prítomný vo viacerých skladbách," hovorí gitarista Jozef Vrábel.

 

Táto pesnička sa dočkala aj klipu v réžii Lousyho Aubera a tiež originálnej folklórnej úpravy pod názvom (Jej) sloboda, ktorej sa zhostil vynikajúci cimbalista Marcel Comendant z formácie Pacora Trio. Záverečná pieseň albumu demonštruje odvahu kapely vydávať sa viacerými hudobnými smermi, experimentovať s aranžmánmi, dychovými nástrojmi, prípadne postaviť celú skladbu len na vokáloch. Producentom albumu je Marek Rakovický a nahrávalo sa v štúdiu Lavagance.

 

 

Dýchajúce obrazy vyšli na značke vydavateľstva Slnko Records, ktoré už tento rok vydalo niekoľko pozitívne hodnotených nahrávok vrátane skupiny Longital, speváčky Katarzie a Katky Málikovej. K spojeniu Billy Barman so Slnko Records podľa slov zakladateľky labelu Shiny prišlo minulý rok na akcii, na ktorej niekoľko známych slovenských hudobníkov interpretovalo pesničku Lou Reeda Perfect Day.

"Vtedy sme sa s Jurajom prvýkrát začali baviť o tom, že by ich hudba mohla vyjsť u nás," hovorí Shina s tým, že Dýchajúce obrazy ju úprimne nadchli.

 

"Páčia sa mi bez výhrad. Album je jednoduchý, ale zároveň nie je nahraný na prvýkrát. Takto vyzerá moderný, sofistikovaný pop so skvelou produkciou a prácou s vokálmi," chváli kapelu Jana Shina Lokšenincová. Fanúšikom nový album predstaví skupina na piatich jesenných koncertoch, prvý odohrali 22. novembra v Nitre, ďalšie uvedú v Bratislave (24.11), Londýne (26.11.), Brne (29.11) a Prahe (7.12). Veľké turné po slovenských kluboch bude nasledovať na jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona