Skupina aš-Šabáb údajne zajala posádku lietadla s americkými vojakmi

NETKY.SK • 29 Október 2015, 09:20 • 2 min
Skupina aš-Šabáb údajne zajala posádku lietadla s americkými vojakmi

MOGADIŠO - Islamistická skupina aš-Šabáb oznámila, že zajala posádku nákladného lietadla s 12 americkými vojakmi, ktoré havarovalo južne od somálskej metropoly Mogadišo. Informovala o tom dnes agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tamojších predstaviteľov a svedkov.

slovakia

left justify in out

"Potvrdzujem, že posádka a lietadlo sú teraz v rukách aš-Šabábu," uviedol hovorca regiónu Južné Šebeli, kde lietadlo po havárii pristálo.

 

Americký rezort obrany pre DPA informáciu o leteckej nehode potvrdil. Dodal však, že na palube tohto lietadla sa nenachádzali americkí vojaci ani civilisti. Pentagón ďalej doplnil, že havarované nákladné lietadlo bolo z inej krajiny a nie zo Spojených štátov.

 

Stroj letel z hlavného mesta Kene Nairobi a prevážal náklad určený jednotkám Africkej únie (AÚ) v Somálsku. Havaroval v hustom lejaku v stredu popoludní miestneho času. Príčina nehody nie je nateraz známa, mohli ju však spôsobiť nepriaznivé poveternostné podmienky alebo technické komplikácie.

 

Lietadlo smerovalo podľa informácií DPA na letisko Ballidogle v regióne Južné Šebeli. Na tomto letisku sídli vojenská základňa spojeneckých vojsk AÚ. Letisko zároveň využíva vláda Spojených štátov na podnikanie operácií bezpilotnými lietadlami v Somálsku.

 

Cieľom militantnej organizácie aš-Šabáb lojálnej voči teroristickej skupine al-Káida je zvrhnutie somálskej vlády podporovanej Západom, ktorá sídli v meste Mogadišo. V rámci tejto snahy už skupina v krajine usmrtila mnoho vojakov, príslušníkov mierových síl a civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies