Skupina 60 osobností podpísala výzvu na riešenie ukrajinskej krízy

NETKY.SK • 9 December 2014, 13:03 • 2 min
Skupina 60 osobností podpísala výzvu na riešenie ukrajinskej krízy

MOSKVA - Skupina 60 osobnosti z rozličných oblastí nemeckého spoločenského života podpísala výzvu, v ktorej sa hovorí, že Spojené štáty, Európska únia a Rusko musia nájsť spoločné riešenie prebiehajúcej ukrajinskej krízy v záujme prevencie pred vypuknutím novej vojny na starom kontinente.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vojnu nechce nikto. Severná Amerika, Európska únia a Rusko sa k nej však nevyhnutne dopracujú, ak nenájdu spôsob, ako zastaviť nešťastnú špirálu hrozieb a protihrozieb," uvádza sa v predmetnom dokumente nemeckých kultúrnych, ekonomických a politických osobností, z ktorého dnes citovala stanica Deutsche Welle.
     

Signatári dokumentu, medzi ktorými je aj predchodca kancelárky Angely Merkelovej Gerhard Schröder, upozorňujú Nemecko na jeho vedúcu úlohu v ochrane mieru a zároveň zdôrazňujú kľúčovú pozíciu Ruska pre riešenie súčasnej situácie.
     

"Rusko nemôžeme vytlačiť z Európy. Bolo by to nehistorické, nerozumné a nebezpečné pre mier," tvrdia signatári vo svojej výzve, zdôrazňujúc, že zachovanie mieru je najdôležitejšou úlohou všetkých Európanov vrátane Ruskej federácie.
     

Merkelová však v rozhovore pre noviny Welt am Sonntag odmietla kritiku svojej politiky voči Moskve, pričom obvinila Kremeľ z vytvárania bariér pre mnohé postsovietske štáty. Opätovne vyjadrila podporu pre reštriktívne kroky EÚ voči Rusku s tým, že spoločná reakcia Európy bola v tomto prípade "správnou odpoveďou".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona