Skúšobná doba a obdobie systému pokus-omyl novej vlády sa končí

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:17 • 2 min
Skúšobná doba a obdobie systému pokus-omyl novej vlády sa končí

Skúšobná doba a obdobie systému pokus-omyl novej vlády sa končí

slovakia

left justify in out

img

Uplynutím prvých sto dní sa novej vláde končí skúšobná doba a obdobie systému pokus-omyl. "Máme za sebou obdobie hľadania, určovania pravidiel hry, zoznamovania sa s novým prostredím, stresujúce obdobie pod obrovským tlakom času a nespokojných občanov pripraviť štátny rozpočet," uviedla v rámci hodnotenia začiatku vládnutia nového kabinetu premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
V tejto chvíli podľa nej nastupuje obdobie štandardných horizontov na prípravu zákonov a normálneho času na vedenie rozhovorov a hľadanie riešení. Zároveň však upozornila, že nová vládna koalícia po svojom nástupe nemala tradičných sto dní na zorientovanie sa.
"Od prvého momentu sme potrebovali riešiť pôžičku Grécku, museli sme začať pripravovať štátny rozpočet, ktorý sa za normálnych okolností tvorí od apríla. Od prvého momentu sme museli riešiť rôzne zdedené zmluvy na všetkých rezortoch," priblížila Radičová.
Prvým testom novej vlády bola podľa nej práve príprava štátneho rozpočtu na budúci rok, čomu sa museli okamžite prispôsobiť aj viacerí nováčikovia v politike. "Napriek tomu, že máme v koalícii niekoľkých nováčikov, ktorí mali mať na zorientovanie k dispozícii sto dní, boli hodení do vody a museli začať okamžite s tvorbou zákonov ako podkladov pre vypracovanie štátneho rozpočtu," pripomenula.
Kabinet tvorí, ako zdôraznila, až príliš kvalitná posádka. Jeho výhodou je nepolitikárčenie a nevýhodou, že ide o na slovo vzatých odborníkov vo svojej oblasti. "A potrebujú uznať aj spolupôsobenie ostatných rezortov," pripomenula s tým, že jej úlohou je práve koordinácia predstáv ministrov ako riešiť problémy. "Iba hlupák o sebe nepochybuje a ja sa medzi nich nezaraďujem," reagovala na otázku, či za tých sto dní o sebe nezapochybovala.
Do ďalšieho obdobia plánuje vláda predložiť zákony na realizáciu krátkodobých opatrení, začať s diskusiou o strednodobých opatreniach a do 15. novembra predostrieť legislatívny plán úloh na budúci rok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona