SKSR: Padajúci Centroom v Piešťanoch je vrchol ľadovca, stavebníctvo potrebuje jasné pravidlá

NETKY.SK • 12 Október 2015, 11:41 • 2 min
SKSR: Padajúci Centroom v Piešťanoch je vrchol ľadovca, stavebníctvo potrebuje jasné pravidlá

BRATISLAVA - Novostavby s technickými poruchami s rôznym stupňom nebezpečenstva možného kolapsu nie sú problémom jedného alebo dvoch projektantov, ale prejavom celého súboru problémov v stavebníctve. Presvedčená je o tom Stavebná komora Slovenskej republiky (SKSR), pričom poukazuje na medializovaný prípad polyfunkčnej budovy Centroom v Piešťanoch.

slovakia

left justify in out

Mediálny hon na jedného neprofesionálneho projektanta podľa nej problém slovenského stavebníctva nevyrieši. „Takéto novostavby môžeme na Slovensku za posledných 15 až 20 rokov počítať na desiatky až stovky, štatisticky možno aj viac,“ upozornil prezident SKSR Ivan Pauer. Hlavné problémy stavebníctva vidí komora vo viac ako 20 rokov chýbajúcej koncepcii rozvoja, v dlhodobo zdeformovanej legislatíve a jej neustálych zmenách na riešenie aktuálneho problému. Poukázala aj na silný dosah klientelizmu a politiky na legislatívu pri minimálnom vplyve odborníkov z praxe. Chýba jej tiež príprava študentov na reálnu prax v celom spektre stavebných profesií a odborov.

 

„Chýbajúce jasné pravidlá financovania, povinností, práv a zodpovedností v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch v stavebníctve spôsobujú prakticky nulovú vymožiteľnosť práva,“ zdôraznil Pauer. S tým podľa neho súvisí aj absencia pravidiel tvorby urbanistického plánovania Slovenska, jeho regiónov a zón. „Situáciu komplikuje aj zdĺhavý a zložitý schvaľovací proces prípravy stavieb zaťažujúci investorov a úrady,“ dodal.

 

Ako ďalej uviedol, veľkú časť problémov stavieb spôsobuje chýbajúca kontrola správnosti projektovej dokumentácie pred začatím výstavby, ktorá je v Európskej únii a vo svete bežná. Za dlhodobý zdroj chýb považuje absentujúce vzdelávanie stavebných odborníkov počas praxe. „Na Slovensku prakticky neexistuje žiadny zákon, ktorý by vyžadoval, aby stavebnú činnosť vykonávali len osoby vzdelané v niektorom stavebnom odbore alebo remesle,“ doplnil Pauer.

 

Stiahnutie návrhu nového stavebného zákona z parlamentu hodnotí SKSR pozitívne, pretože ho označila za nezrozumiteľný a nekoncepčný. Zároveň vyzvala vládu, aby nečakala na výsledok budúcoročných volieb a pripravila nový legislatívny zámer. Jeho tvorbu navrhuje zveriť úzkemu okruhu stavebných praktikov a nie veľkej skupine teoretikov, ktorí výstavbu nikdy nepripravovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies