SKSaPA poukazuje na nedostatočné kompetencie, sestry by mohli robiť viac

NETKY.SK • 3 Jún 2016, 13:44 • 2 min
SKSaPA poukazuje na nedostatočné kompetencie, sestry by mohli robiť viac

BRATISLAVA - Sestry špecialistky by mohli byť viac užitočné v slovenských nemocniciach, v zákone však nemajú definované kompetencie tak, ako vo vyspelých krajinách. Upozornili na to účastníci IX.

slovakia

left justify in out

Celoslovenskej konferencie sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti, o ktorej informovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Podľa prezidentky komory Ivety Lazorovej sestry špecialistky v odbore anestéziológia a intenzívna starostlivosť sa čoraz častejšie stretávajú s inovatívnymi metódami liečby, ktoré si vyžadujú nové postupy pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti o kriticky chorých pacientov.


Lazorová dodala, že tieto postupy nie sú zadefinované a zaradené medzi štandardizované, ktoré vydáva ministerstvo zdravotníctva. Výkon činností je podľa nej diskutabilný najmä preto, že súčasná legislatíva nereflektuje na tento stav, čím nie je chránená sestra a ani pacient. Ako zhodnotila Lazorová, prax tak predbieha legislatívu. "Aj definovanie kompetencií a nových štandardizovaných postupov bude jedna z kľúčových úloh novej ministerskej sestry,“ doplnila prezidentka.


Predseda Sekcie sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti a člen Rady SKSaPA Milan Laurinc upozornil, že aj v súčasnosti sa nájdu na Slovensku také zdravotnícke zariadenia, kde sestry v službách ručne pripravujú zdravotnícky jednorazový materiál, ako gázové tampóny, napriek tomu, že sa dajú zakúpiť od firiem. "Sestra v 21. storočí má úplne iné kompetencie ako vyrábať tampóny. Žiaľ, je to smutné, že Slovensko nevie plnohodnotne využiť vzdelanostný potenciál, ktorý má v sestrách,“ zhodnotil člen rady.


Príkladom sú podľa Laurinca analgetiká, ktoré v súčasnosti môžu sestry podávať iba na základe odporúčaní lekára. V mnohých prípadoch sa však pacientovi môže pohoršiť a sestra nemôže pacientovi pomôcť, pokiaľ nedostane pokyn od lekára. “Medzinárodní odborníci v oblasti ošetrovateľstva v odbore anestéziológie a intenzívnej starostlivosti opätovne poukázali na to, že je nutné zadefinovať kompetencie sestier špecialistiek v odbore anestéziológia a intenzívna starostlivosť, samozrejme, so zreteľom na potreby praxe a s prijatím zodpovednosti sestier za ošetrovateľský výkon,” informoval Laurinc.


Spomínanú konferenciu organizovala Sekcia sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti pri Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek v spolupráci s Regionálnou komorou Vysoké Tatry. Na podujatí sa zúčastnilo vyše dvesto účastníkov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Srbska a Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies