Skryté zákutia Londýna, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli

NETKY.SK • 22 Február 2015, 21:00 • 2 min
Skryté zákutia Londýna, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli

LONDÝN – Chystáte sa do Londýna alebo ste práve tam? Je to magické mesto ukryté v meste a aj keď nebudete potrebovať magický kľúč, aby ste sa dostali dovnútra, tak niektoré zašité miesta nájdete iba podľa návodu.

slovakia

left justify in out

Niektoré z nich sa skrývajú v temných zákutiach starého Londýna a niektoré ste mali celý čas pod nosom a ani ste si ich nevšimli. Chcete zažiť dobrodružstvo a spoznať miesta plné tajomstiev? Tu je 10 z nich:

Eltham Palace

Možno vás prekvapí, že by sa v Londýne mohol skrývať palác, o ktorom neviete. Určite ste už počuli a možno aj navštívili Buckinghamský palác či Windsor, ale okrem nich sa tu nachádza aj málo známa kráľovská rezidencia a to priamo v Greenwichi. Palác dostal v roku 1305 kráľ Edward II a kým sa nedokončil Greenwich Palace, tak ho používal aj kráľ Henrich VIII. Eltham Palace v priebehu storočí len chátral, až kým ho v roku 1933 nekúpili manželia Stephen a Virginia Courtauldovci. Presnejšie povedané, podľa anglických zákonov si ho prenajali na 99 rokov. Neskôr sa dostal pod správu Vzdelávacieho zboru kráľovskej armády a v roku 1995 Anglického dedičstva (English Heritage), ktoré ho po prvýkrát otvorilo aj pre verejnosť.
 

img

 

Cintorín domácich zvierat v Hyde Parku

O tomto tajuplnom mieste mnoho ľudí nevie a nepoznám nikoho, kto sa tam bol pozrieť osobne. Medzi kríkmi vo Victoria Gate Lodge Garden na Bayswater Road za železnými bránami Hyde Parku môžete nájsť miesto posledného odpočinku mnohých londýnskych dávno zabudnutých domácich maznáčikov. Všetko to začalo úplnou náhodou v roku 1881, keď vrátnik pán Winbridge z dobrej vôle nechal pána a pani Lewisových pochovať v parku rodinného psa menom "Cherry". Od tej doby tam vyrástlo vyše 300 hrobov domácich maznáčikov, avšak ten posledný tam bol pochovaný v roku 1903. Možno kvôli tomu, aby tento historický cintorín nebol zaplavený turistami, tak si návštevu musíte zarezervovať vopred a zaplatiť menší poplatok.

 

img

 

Big Ben

Vo všeobecnosti si ľudia myslia, že názov "Big Ben" označuje vežu s hodinami, avšak táto prezývka patrí Veľkému zvonu (Great Bell) v Elizabeth Tower vo Westminsterskom paláci. Tento zvon je možné vidieť na vlastné oči, avšak pravdepodobne iba za predpokladu, že žijete vo Veľkej Británii. Britskí obyvatelia môžu poslancom parlamentu napísať žiadosť o prehliadku, na ktorú sa však nejakú dobu čaká, nakoľko pozvánku dostane len 10.000 ľudí.

 

img

 

Davenportov kúzelný obchod

Tak toto je klasika! Nájsť vchod do Davenportovho kúzelného obchodu si vyžaduje určitú námahu, rovnako ako nájsť tajný magický vstup do Šikmej ulice, známej z poviedok o Harrym Potterovi. Nachádza sa v pasáži pod stanicou Charing Cross a pre bežného okoloidúceho sa môže zdať, že tento obchodík je zavretý aj počas pracovnej doby. Nájdete tu profesionálnych kúzelníkov, ktorí sú vždy pripravení pomôcť jak kúzelníckym začiatočníkom tak aj profesionálnym iluzionistom. Na svojich internetových stránkach dokonca ponúkajú aj kurzy mágie.

 

img

 

Tajné kino

Tento nápad sa nám celkom pozdáva, aj keď je to ako kupovať mačku vo vreci. Do Tajného kina si kupujete lístok bez toho, aby ste vedeli aký film budete pozerať ani kde ho budú premietať. Lístky si môžete kúpiť na secretcinema.org a organizátori vám následne oznámia, kde sa treba dostaviť. Nejde však len o film, napríklad Vykúpenie z väznice Shawshank sa premietalo v opustenej škole v Hackney, kde návštevníci mohli prežiť dej filmu na vlastnej koži so živými dozorcami a strážami.

 

 

Pollockove múzeum hračiek

Už podľa názvu je jasné, čo v sebe ukrýva Pollockove múzeum, ktoré sa nachádza pár blokov od Britského múzea. Nenájdete tu žiadne moderné hračky či technologické vychytávky dnešnej doby, keďže múzeum je venované histórii hračiek. Medzi exponátmi nájdete staré drevené hračky, stolové hry, bábky, domčeky pre bábiky či modely. Nachádzajú sa tu aj niektoré z najstarších hračiek na svete, vrátane najstaršieho dochovaného plyšového medveďa a 4000 rokov starej myši, ktorá bola vyrobená z hliny rieky Níl.
 

img

 

Chislehurstské jaskyne

Priamo pod juhovýchodným Londýnom, konkrétne v Chislehurste, sa ťahajú 35 kilometrov dlhé jaskyne! Napriek tomu, že sa nazývajú jaskyňami, tak sú vytvorené človekom a v minulosti sa v nich ťažili horniny. Prvé zmienky o týchto baniach sú okolo roku 1250 a pracovalo sa v nich do 30.rokov 19.storočia. V minulom storočí sa z nich stala turistická atrakcia, avšak počas prvej svetovej vojny slúžili ako muničné sklady a potom sa v nich pestovali huby. Počas druhej svetovej vojny sa v jaskyniach ukrývali ľudia pred leteckými náletmi a fungovali ako malé mestečko s 15.000 obyvateľmi. V 60.rokoch minulého storočia sa jaskyne stali dejiskom mnohých hudobných koncertov, keď tu hrali také hviezdy ako David Bowie, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Pink Floyd a mnoho ďalších. V súčasnosti sú jaskyne otvorené verejnosti v čase od 10.00 do 16.00.
 

img

 

Gingerline

Gastronomický ekvivalent podobný Tajnému kinu. Na webstránke gingerline.co.uk si môžete kúpiť lístky a podvečer vám organizátori povedia, kde sa bude hodovať. Na týchto akciách však nečakajte žiadne hamburgery, kebab či pizzu! Podávajú sa výlučne špecialitky v 4-5 chodoch s lahodnými nápojmi a rozhodne odporúčame zažiť tú atmosféru aspoň raz. Kulinárske akcie sa konajú vo východnom Londýne a interiéry tiež stoja za to. Raz to je reštaurácia v štýle námornej ponorky, inokedy zase sibírska tundra. Nikdy neviete čo na vás bude čakať nabudúce.
 

img

 

Cockney bankomaty

Určite ste sa už pri výbere hotovosti z bankomatu stretli s tým, že ste si mohli vybrať jazyk, v akom bude s vami komunikovať. Nebolo by na tom nič neobvyklé, keby ste na niektorých bankomatoch (v Londýne ich je údajne vyše 30) nemali možnosť výberu jazyka Cockney. Týmto výrazom sa v minulosti označovala robotnícka vrstva Londýnčanov a v súčasnosti aj obyvatelia East Endu vo východnom Londýne. Údajne si tento jazyk zvolí iba 15 až 20 percent ľudí, ale ak budete mať to šťastie, že natrafíte na takýto bankomat, tak to rozhodne vyskúšajte. My sme našli takéto bankomaty dva, prvý na Commercial Road neďaleko DLR stanice Limehouse a ten druhý kúsok od metro stanice Bethnal Green na Roman Road. Na týchto bankomatoch si môžete vybrať či chcete Lady Godivu (£5), strakatú sliepku (£10) či Roh hojnosti (£20). Okrem toho vás na obrazovke pobavia mnohé ďalšie hlášky, avšak nebudeme vám ich hovoriť, aby sme vám nepokazili zážitok, keď takýto skvost objavíte.

 

img


La Bodega Negra

To najlepšie na záver. Táto štýlová mexická reštaurácia je dobre ukrytá v sex shope v centre Londýna neďaleko Leicester Square, medzi Old Compton Street a Moor Street. Keď naberiete odvahu vosjť do tohto obchodu neresti, tak pri figurínach v lesklých kostýmoch nájdete dvere. Otvorte ich a zídite do suterénu, v ktorom však nenájdete žiadne orgie, ale príjemné prostredie, kde si pochutnáte na tom najlepšom mexickom jedle. Keď práve nie ste hladný, tak si v kaviarni doprajte lahodnú kávu alebo osviežujúci drink. Vchod do nej je z Moor Street a je otvorená od obeda do neskorej noci.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies