Skrytá skládka odpadu pripraví Trenčín o takmer 580-tisíc eur

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 14:36 • 2 min
Skrytá skládka odpadu pripraví Trenčín o takmer 580-tisíc eur

TRENČÍN – Mesto Trenčín vráti spoločnosti Asko Invest Slowakei za pozemky v priemyselnej zóne s rozlohou 19.320 štvorcových metrov takmer 580.000 eur. Dôvodom je nález skrytej skládky odpadu, ktorú spoločnosť odstráni na vlastné náklady. Vyplýva to z dohody o urovnaní medzi mestom Trenčín a spoločnosťou Asko, ktorú v stredu (10. 5.) schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Ako informoval viceprimátor Trenčína Ján Forgáč, spoločnosť Asko sa na pozemkoch zaviazala vybudovať logistickú prevádzku pre celé Slovensko.

 

„Spoločnosť oznámila mestu, že počas realizácie prípravných prác zistili ekologické zaťaženie pozemkov vo forme skládky komunálneho a stavebného odpadu až do hĺbky 2,3 metra. Následný screening skládky odpadov potvrdil nutnosť jej odstránenia pred začatím stavebných prác. V podaní zároveň spoločnosť požiadala mesto o riešenie situácie odstránením skládky na vlastné náklady alebo poskytnutím primeranej zľavy z kúpnej ceny. Predpokladané náklady na odstránenie skládky predstavujú sumu 845.550,26 eur bez DPH,“ uviedol v dôvodovej správe Forgáč.

 

Ako informoval zástupca investora Peter Kysela zo spoločnosti Atrios, na celom pozemku je asi 12.000 kubických metrov odpadu, z toho asi 10 % je komunálny odpad aj s ropnými látkami. Likvidácia ropných látok podľa neho navýši náklady na odstránenie o ďalších asi 230.000 eur.

 

„Žiadny investor si nezoberie na tričko to, že tam postaví halu, že tam budú ľudia a pod sebou budú mať nebezpečný odpad. Nie je to iba o tom, že sa spoločnosti vrátia peniaze, Asko bude musieť vynaložiť ďalšie peniaze na to, aby sa ten odpad odtiaľ odviezol a následne bude investovať zhruba štyri milióny eur, aby sa tam postavila logistická hala,“ doplnil Kysela.

 

Podľa poslankyne Danice Birošovej občania mesta označili prípad za tunel. Riešení je podľa nej viac. „Podľa môjho názoru mesto nezodpovedá za tú škodu. Je pravdou, že mesto nevedelo o tej záťaži, tak prečo by škodu mali znášať občania mesta. Je to precedens. Takto sa sem budú hrnúť investori, každý urobí vrt, povie koľko je tam environmentálnej záťaže a mesto príde o pozemky. Spoločnosť Asko mohla vrátiť pozemok bez nároku na náhradu škody. Prikláňam sa k riešeniu, že sa treba uchádzať o fondy z Európskej únie, zmapovať pozemok a túto záťaž odstrániť,“ doplnila Birošová.

 

Mesto podľa Forgáča poskytne spoločnosti Asko Invest Slowakei stopercentnú zľavu (579.600 eur) z uhradenej kúpnej ceny. Spoločnosť bude znášať všetky náklady spojené s úplným odstránením skládky vrátane poplatkov za skladovanie odpadu tak, aby bolo možné na pozemkoch zbavených ekologickej záťaže realizovať stavbu logistickej prevádzky. Spoločnosť nebude od mesta Trenčín požadovať ani žiadne iné náklady, ktoré by jej v súvislosti so skrytými nedostatkami vznikli, a to bez ohľadu na to, aký bude ich skutočne zistený rozsah.

 

„Podľa dohody o urovnaní bude ďalej spoločnosť Asko povinná najneskôr do konca roku 2017 predložiť mestu doklady preukazujúce vynaloženie nákladov na odstránenie skládky odpadu najmenej v sume zodpovedajúcej poskytnutej zľave z kúpnej ceny (579.600 eur). Ak náklady na odstránenie skládky budú nižšie ako poskytnutá zľava z kúpnej ceny, spoločnosť je povinná rozdiel vrátiť mestu,“ zdôraznil Forgáč.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona