Škrupiny vajec by sa nemali umývať, obsahujú ochrannú vrstvu

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 08:19 • 2 min
Škrupiny vajec by sa nemali umývať, obsahujú ochrannú vrstvu

BRATISLAVA - U vajec, symbolu Veľkej noci, sa podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) z času na čas môže vyskytnúť salmonelóza, teda baktéria, ktorá vyvoláva epidémiu. Uviedol to pre TASR tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

slovakia

left justify in out

Stopy salmonely sa podľa neho môžu nachádzať na vaječných škrupinách, preto si po manipulácii s vajcami treba poumývať ruky, aby sa na pripravované jedlo nepreniesli žiadne mikroorganizmy.

 

"Vaječné škrupiny by sa však nemali umývať, pretože obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez ich póry. Dôležité je vedieť, že pri vysokých teplotách sa salmonela zničí, preto je z hľadiska bezpečnosti konzumácie vajec dôležité, aby sa zohriali na teplotu vyššiu ako 70 stupňov Celzia. Neodporúča sa preto konzumovať vajcia v surovom stave," zdôraznil.

 

Fámy o tom, že konzumácia vajec upravených rôznym spôsobom zvyšuje u človeka hladinu cholesterolu, sú podľa Urbana postavené na tom, že ten by musel jesť výlučne vajcia a aspoň 15 kusov každý deň. "Vedci, naopak tvrdia, že jedenie vajec pomôže hlavne mladým ľuďom, silným jedákom mäsa a tým, ktorí nemajú radi mlieko a mliečne výrobky," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies