Škrtel: "Dve trofeje za krátky čas sú skvelé", trénerom roka Griga

NETKY.SK • 28 Február 2012, 08:02 • 2 min
Škrtel: "Dve trofeje za krátky čas sú skvelé", trénerom roka Griga

Škrtel: "Dve trofeje za krátky čas sú skvelé", trénerom roka Griga

slovakia

left justify in out

img

Cenu Jána Popluhára pre najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2011 získal obranca Martin Škrtel z anglického klubu FC Liverpool. Dvadsaťsedemročný defenzívny pilier slovenskej reprezentácie tak zaknihoval v ankete, ktorú tradične spoluorganizujú denník Pravda a Slovenský futbalový zväz (SFZ) po rokoch 2007 a 2008 tretí triumf.
      Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal Róbert Mak z bundesligového 1. FC Norimberg a na tróne vystriedal Miroslava Stocha z Fenerbahce Istanbul. Najlepším trénerom sa stal Stanislav Griga z FK Senica, najlepšou futbalistkou Eva Kolenová (Slovan Duslo Šaľa). Honorom najlepší hráč Corgoň ligy sa môže pýšiť útočník Filip Šebo zo Slovana Bratislava. Najlepším rozhodcom pod Tatrami je Richard Trutz a Cenu fanúšikov si odniesol Miroslav Karhan zo Spartaka Trnava. 
      Druhýkrát niesla hlavná cena meno zosnulého slovenského futbalistu 20. storočia Jána Popluhára, ktorý zvykol cenu jej laureátom osobne odovzdávať. O víťazovi rozhodlo hlasovanie 36 futbalových odborníkov, v ktorom rodák z Handlovej získal 338 bodov. Na druhom mieste skončil stredopoliar SSC Neapol Marek Hamšík, ktorý na víťaza stratil len tri body. To je historicky najnižší rozdiel medzi prvým a druhým miestom. Doteraz najtesnejší súboj o prvenstvo bol v roku 2005, keď víťaz Marek Mintál mal náskok pred druhým Kamilom Čontofalským iba 17 bodov, v iných ročníkoch bol rozdiel aj stobodový. Bronzovú pozíciu ukoristil Stredopoliar FC Janov, resp. kmeňový hráč Interu Miláno Juraj Kucka (274).
      "Je to hlasovanie odborníkov a novinárov, som rád, že som v ňom uspel tretíkrát. Podarilo sa mi za jeden deň získať dve trofeje, je to skvelé. Najmä pre klub je to po dlhej dobe opäť skvelý úspech a ja som rád, že som mu pomohol a bol toho súčasťou," povedal médiám Škrtel. "Hovorí sa, že obhájiť je ťažšie ako získať prvý titul. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo. Moje prokandidátky by si ale tiež tento honor zaslúžili. Verím, že v roku 2012 sa nám bude dariť v kvalifikácii o postup na ME vo Švédsku," povedala TASR Kolenová.
      Menoslov finálovej desiatky a aj kandidátov v ďalších piatich kategóriách zverejnili organizátori začiatkom februára. Hlasovalo 36 odborníkov - 20 trénerov a 16 novinárov. Nik netrafil všetkých desať mien. V hlasovaní trénerov sa do desiatky dostali aj v konečnom poradí 11. Pekarík a 13. Zošák. V desiatke bolo 5 nováčikov oproti minulému roku, viacerí z nich ale v nej už boli v minulosti. Hamšík nevyužil šancu stať sa tretíkrát najlepším futbalistom SR po sebe, čo sa doteraz podarilo iba Dušanovi Tittelovi.
      Hlasy v ankete dostalo až 39 hráčov, čo je výrazný nárast oproti posledným dvom ročníkom (26, resp. 24). Do desiatky sa dostal aj syn bývalého reprezentačného trénera Vladimír Weiss ml., ktorý v predchádzajúcich dvoch ročníkoch skončil tesne pred prahov finálovej nominácie na 11. mieste.
      Štvrtý rok za sebou sa tradičná anketa vyhlásila pri príležitosti úvodného asociačného termínu, a nie v predvianočnom období, keď si viacerí legionári stále plnia klubové povinnosti. Už v stredu čaká Slovákov v tureckej Burse prvý zápas v roku 2012 proti domácemu výberu. Tím povedie ako hlavný tréner Michal Hipp, ktorý pravdepodobne len na tento súboj nahradí bývalého kormidelníka osemfinalistu MS 2010 v JAR Vladimíra Weissa.
      Slávnostnú ceremóniu odovzdávania cien v Dome kultúry v Trnave v priamom prenose vysielala RTVS, moderátormi boli Kristína Farkašová a Marcel Merčiak. SFZ si súčasne pripomenula jubileum 70. výročia narodenia legendárneho Jozefa Adamca, aj "strieborné" vystúpenie československej reprezentácie na MS 1962 v Čile.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona