Škripek sa obáva, že neriešenie problému s utečencami vyvolá nepokoje

NETKY.SK • 3 September 2015, 11:32 • 2 min
Škripek sa obáva, že neriešenie problému s utečencami vyvolá nepokoje

BRATISLAVA - Poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO) víta úsilie vlády riešiť konečne otázku utečencov komplexne. Myslí si však, že kabinet robí konkrétne kroky neskoro. Už začiatkom júna upozorňoval, že ak Slovensko a ostatné krajiny EÚ zostanú ľahostajné voči volaniu Talianska, Grécka či Maďarska a nepomôžu im s utečencami, následky sa nebudú nikomu páčiť.

slovakia

left justify in out

"Dnes to vidíme. Vlaková stanica v Budapešti je plná utečencov, ktorí sa snažia dostať do vlakov smerom do Rakúska či Nemecka. Ďalší utečenci dávajú posledné peniaze pašerákom, aby ich v dodávkach a za strašných podmienok prepašovali do Európy. Pred letom si jednotlivé štáty EÚ neboli schopné medzi sebou rozdeliť ani 40.000 utečencov z táborov na pôde krajín EÚ. Nečudujme sa preto, že sa situácia zhoršuje," reagoval dnes Škripek na výsledky stredajšieho (2.9.) rokovania vlády k téme migrantov.

 

Podľa Škripeka má neochota prerozdeliť si adekvátny počet utečencov ďalšie dôsledky. Niektoré krajiny EÚ vyvíjajú tlak na nové riešenie. Na rokovanie Európskeho parlamentu sa preto dostáva ďalšia správa, ktorá hovorí o novom povinnom prerozdelení utečencov. Pripomenul, že nie je zástancom kvót a aj tentoraz bude hlasovať proti nim.

 

"Ale Slovensko, ako aj ostatné krajiny, musia byť viac zodpovedné a solidárne. Nemôžeme v čase, keď svet čelí najväčšiemu sťahovaniu národov v novodobej histórii vyhlasovať, že utečencov nechceme. Dôsledky nebudú potom už len v tom, že sa upravia schengenské hranice. Chudáci, ktorí budú klopať na dvere EÚ a zostanú hladní, smädní, bez pomoci, v zime, budú vyvolávať len jedno - nepokoje. Uvedomme si to, kým je ešte čas," apeluje europoslanec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona