Škripek: Opätovná snaha nanútiť členským krajinám povinné kvóty je sklamaním

NETKY.SK • 9 September 2015, 16:30 • 2 min
Škripek: Opätovná snaha nanútiť členským krajinám povinné kvóty je sklamaním

BRATISLAVA – Presadzovanie povinných kvót pri prerozdeľovaní utečencov v dnešnom vyhlásení predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera je pre poslanca Európskeho parlamentu (EP) Branislava Škripeka (OĽaNO) sklamaním. Europoslanec v reakcii na túto časť Junkerovho prejavu o stave únie zdôraznil, že každý členský štát má právo určovať svoju azylovú politiku a tiež to, koho prijme.

slovakia

left justify in out

I pri zotrvávajúcom odmietavom postoji k povinným kvótam však Škripek naznačil, že pomoc Slovenska ľuďom v núdzi by mala byť výraznejšia. "Pomoc 200 utečencom, ako to slovenská vláda deklaruje, je čistý výsmech a prejav egoizmu. Sme malá krajina, ale aj z minulosti vieme, že sme prijali núdznych vo väčšom počte," uviedol Škripek.

 

Povinnosť pomôcť platí podľa Škripeka iba v prípade utečencov, ktorí sú v ohrození života, nie v prípade tzv. ekonomických migrantov. "Tých musíme vrátiť domov," zdôraznil.

 

Škripek hodnotil aj Junckerovu myšlienku, že migranti môžu pomôcť zvrátiť negatívny demografický trend v Európe. Europoslanec to považuje za zaujímavý názor, no demografický vývoj podľa neho pozitívne ovplyvní hlavne pomoc mladým rodinám. Škripek ocenil Junckerova slová o potrebe zvýrazniť pomoc v krajinách, kde vznikajú konflikty a tiež v samotných utečeneckých táboroch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies