Škripek opäť navrhuje zákaz alkoholu v parlamente

NETKY.SK • 30 September 2013, 10:44 • 2 min
Škripek opäť navrhuje zákaz alkoholu v parlamente

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Branislav Škripek chce dosiahnuť, aby poslanci pod vplyvom alkoholu neboli v rokovacej sále parlamentu s výnimkou hlasovaní. Do parlamentu predložil novelu Rokovacieho poriadku, podľa ktorej predsedajúci schôdze na návrh poslaneckého klubu vykáže

slovakia

left justify in out

až do skončenia rokovania v tom istom dni z rokovacej miestnosti poslanca, ktorý je zjavne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok. Súčasne ho vyzve, aby sa podrobil vyšetreniu na zistenie alkoholu a iných návykových látok. Ak by bol výsledok takejto skúšky pozitívny, alebo ak sa poslanec odmietne vyšetreniu podrobiť, vykázanie z rokovacej sály by sa podľa návrhu Škripeka považovalo za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni schôdze NR SR.

Škripek novelou reaguje na prípady, keď účasť niektorých poslancov podľa neho zjavne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok mala za následok narušenie poriadku v rokovacej sále, keďže títo poslanci svojimi prejavmi alebo činmi prekročili hranice, ktoré sú únosné. Požitie alkoholu alebo inej návykovej látky sa podľa Škripeka nepovažuje za prekročenie hraníc slušnosti, ale za niečo horšie, a to za neakceptovateľné správanie, ktoré predsedajúcemu ani nedáva možnosť, ale ukladá mu priamo povinnosť poslanca z rokovacej miestnosti vykázať. 

Takéto správanie poslanca je podľa Škripeka nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov. Každý pracujúci človek je totiž povinný podrobiť sa vyšetreniu na zistenie alkoholu a inej návykovej látky, ak je podozrivý, že sa nachádza pod ich vplyvom a mohol by v takom stave podávať znížený pracovný výkon alebo spôsobiť škodu. Poslanec upozorňuje, že práca pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky sa štandardne v pracovnoprávnych vzťahoch považuje za porušenie pracovnej disciplíny, za ktoré zamestnancovi hrozí výpoveď alebo okamžité zrušenie pracovného pomeru. „Aj keď sa poslanec nepovažuje za zamestnanca v zmysle pracovnoprávnych predpisov, výkon jeho funkcie je prácou, ktorú by rovnako ako iní obyčajní ľudia nemal vykonávať pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky,“ argumentuje Škripek. 

S podobným návrhom už raz Škripek nepochodil. Parlament v marci neschválil jeho novelu Rokovacieho poriadku, ktorou chcel zakázať účasť viditeľne opitých poslancov v rokovacej sále parlamentu. Opoziční i vládni poslanci s výnimkou OĽaNO vtedy označili návrh za populistický. Zdôrazňovali, že hoci by umožňoval viditeľne opitého zákonodarcu vykázať zo sály, podľa novely by sa tento poslanec mohol zúčastniť na hlasovaní a teda de facto rozhodovať o občanoch Slovenska aj v podnapitom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona