Škripek: Chce, aby EÚ zastavila Turecku čerpať predstupové fondy

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:01 • 2 min
Škripek: Chce, aby EÚ zastavila Turecku čerpať predstupové fondy

BRATISLAVA – Slovenský europoslanec Branislav Škripek chce, aby Európska únia zastavila čerpanie predvstupových fondov Turecku.

slovakia

left justify in out

„Agresívna kampaň tureckej vlády v prospech nastávajúceho referenda o prezidentských právomociach dosahuje svoje nové dno,“ uviedol Škripek v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Elena Burešová z kancelárie europoslanca.

Predseda Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM) Škripek, rázne odsúdil výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý nazval holandskú vládu “nacistami a fašistami”. Škripek žiada tureckého prezidenta a vládu, aby odvolali tieto výroky. „Holandsko totiž ani zďaleka nie je jedinou krajinou, v ktorej sa Turecko snažilo agitovať za hlasy tamojšej tureckej menšiny s právom hlasovať v referende v domovskej krajine. Švajčiarsko, Dánsko a Rakúsko sa zachovali správne, keď sa odmietli stať súčasťou politickej predreferendovej kampane tureckej vlády,“ myslí si slovenský europoslanec.

„Poľutovaniahodné vyjadrenia prezidenta Erdogana sú smutným a, žiaľ, pravdivým svedectvom o skutočnej povahe vyspelosti tureckej demokracie a pripravenosti vstupu do EÚ,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe. Škripek spolu s ECPM preto žiadajú európskych lídrov, aby okamžite ukončili prístupové rokovania s Tureckom a zastavili predvstupové fondy, do ktorých EÚ prispieva v období rokov 2014 - 2020 sumu 4,5 miliardy eur. 

V Turecku sa 16. apríla bude konať referendum o zmene ústavy, ktorá obmedzí právomoci tureckého parlamentu v prospech prezidenta. Počas víkendu zabránili holandské orgány účasti dvoch tureckých ministrov na agitačných mítingoch v prospech referenda v tureckých enklávach v Holandsku. V Holandsku sa parlamentné voľby konajú dnes. 

Turecká vláda v ostatných dňoch pozastavila všetky diplomatické kontakty na vysokej úrovni s Holandskom. Reagovala tak na rozhodnutie tejto krajiny odoprieť Mevlütovi Çavusoglovi právo na príchod do krajiny a vykázať tureckú ministerku sociálnych vecí a rodiny Fatmu Kayaovú. Obaja politici chceli vystúpiť na predreferendových zhromaždeniach v Rotterdame. Stretnutiam tureckých politikov s voličmi zabránili aj Rakúsko a Švajčiarsko. Podobný míting vo Francúzsku sa však mohol uskutočniť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies