Skríningový program Europacolonu zachránil viac ako sto Slovákov

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:00 • 2 min
Skríningový program Europacolonu zachránil viac ako sto Slovákov

Skríningový program Europacolonu zachránil viac ako sto Slovákov

slovakia

left justify in out

img

Pre-pilotný skríning kolorektálneho karcinómu, ktorý na jar minulého roka spustilo občianske združenie Europacolon Slovensko, pomohol zachrániť život viac ako 100 Slovákom. Na výzvu združenia bezplatne podstúpiť jednoduchý a bezbolestný test na skryté krvácanie do stolice, ktorý môže odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka, reagovalo viac ako 80.000 Slovákov.
Toto číslo prekvapilo aj samotných organizátorov. Do štúdie bolo nakoniec zaradených prvých 19.931 ľudí, ktorým sa poštou zaslal spomínaný test. Na spracovanie sa do skríningového centra vrátilo 56,5 percenta týchto testov. Gastroenterológ Rudolf Hrčka označil tento výsledok za dobrý, no priznal, že organizátori očakávali vyššiu návratnosť. Napriek tomu tento výsledok podporil predpoklad, že zavedenie národného skríningového programu má zmysel.
Krv v stolici sa podarilo odhaliť u 795 ľudí, ktorí dostali odporúčanie podstúpiť kolonoskopické vyšetrenie na odhalenie príčiny krvácania. Z nich 447 zaslalo do centra výsledok svojho vyšetrenia. "Zachytilo sa 20 karcinómov a 131 polypov, ktoré mali už veľmi blízko k vývoju rakoviny. Veľmi dobré na tom je to, že tri štvrtiny z ľudí, u ktorých bol zachytený karcinóm, bolo v prvom a druhom štádiu, to znamená, že títo ľudia sú prakticky vyliečiteľní," skonštatoval Hrčka.
Štúdia bola zameraná aj na spoluprácu s gastroenterológmi. Táto časť však podľa organizátorov dopadla katastrofálne. Ochotu odoslať kópiu kolonoskopického nálezu na štatistické vyhodnotenie v centre prejavilo iba 7,1 gastroenterológov. Hrčka v tejto súvislosti zdôraznil nutnosť legislatívnych zmien.
V týchto dňoch združenie rozosiela do celého Slovenska ďalších 60.000 testov. Tie sú určené pre tých, ktorí v rámci kampane prejavili o testovanie záujem, no z kapacitných dôvodov neboli do štúdie zapojení. Testy sú samovyhodnocovacie. "Ak si test urobia, chceme od nich iba to, aby o tom informovali svojho praktického lekára, ktorý je zodpovedný zato, aby nakladal s touto informáciou. To znamená, že ak bude pozitívny, pošle ich na kolonoskopiu, ak bude negatívny, tak majú čas dva roky na ďalšie testovanie," vysvetlil Hrčka.
Združenie dnes spustilo tretie pokračovanie edukačnej kampane Europacolon Tour III, tentoraz po mestách južného Slovenska. Od dnešného dňa až do 20. novembra nájde verejnosť priamo v uliciach miest poradenstvo nielen o ochorení, ale aj o prevencii. Práve tá je totiž v boji s týmto ochorením, ktoré si ročne na Slovensku vyžiada približne 1700 životov, dôležitá. Primárnou prevenciou je najmä správna životospráva, teda zdravé stravovanie a dostatok fyzickej aktivity.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies