Skríningového testovania sa zúčastnilo viac ako 1,8 milióna ľudí. Pozitivita je na úrovni 0,77%

NETKY.SK • 24 Január 2021, 13:39 • 2 min
Skríningového testovania sa zúčastnilo viac ako 1,8 milióna ľudí. Pozitivita je na úrovni 0,77%

BRATISLAVA - V sobotu v rámci skríningového testovania na koronavírus odhalili 9979 pozitívnych prípadov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí oäť pripustil, že ak sa situácia nezhorší, od 1. februára by sa otvorili niektoré školy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho bolo v sobotu vykonaných viac ako 1 303 000 testov, pozitivita teda predstavuje 0,77 %.

 

img

 

Avšak už počas týždňa, kedy sa spustilo skríningové testovanie "Spoločná zodpovednosť", bolo v MOM-kách do piatka pretestovaných minimálne pól milióna ľudí. Skríningového testovania sa do nedele rána zúčastnilo už 1,8 milióna Slovákov.

 

„Som rád, že sa ľudia zapojili, prišli a že si uvedomujú dôležitosť tohto projektu pre nás všetkých. Doteraz je to slušný výsledok," povedal premiér v úvode tlačovej besedy.

 

Najviac pozitívnych bolo v okrese Revúca
"Sú to tisíce a tisíce ľudí, o ktorých by sme inak nevedeli," povedal premiér s tým, že najvyššia pozitivita bola za sobotu zaznamenaná v okrese Revúca.

 

Primárnym cieľom aktuálneho testovania sú podľa Matoviča zamestnanci. "Reálne do práce chodí okolo jeden a pol milióna ľudí," podotkol premiér.

 

img

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) bolo v sobotu otvorených 3791 odberových miest, v ktorých pôsobilo viac ako 20 000 členov odberových tímov.

 

"Zúčastnilo sa toho 2472 príslušníkov ozbrojených síl, vyše 1 500 príslušníkov Policajného zboru a zapojených bolo 391 prednostov, respektíve pracovníkov okresných úradov," povedal Mikulec.

 

Súvisiaci článok: Za sobotu pribudlo 6 922 pozitívnych prípadov odhalených testami a 103 úmrtí

 

Uvoľňovanie opatrení 
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) doplnil, že dúfa, že 8. februára bude môcť Slovensko prejsť na "covid automat". "Aby sme mohli uvoľňovať opatrenia, ktoré teraz máme zavedené," dodal. 

 

Krajčí vyzvdihol prácu zdravotníckeho personálu, dobrovoľníkom a samoprávam za pomoc pri organizácii projektu "Spoločná zodpovednosť"

 

img

 

Šéf rezortu tiež zdôraznil, že v slovenských nemocniciach je hospitalizovaných 3354 pacientov s ochorením COVID-19, pričom sa blížia k hranici svojich možností a kapacít.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Žilinskom samosprávnom kraji pomáha pri testovaní 55 zdravotníkov z Poľska

 

"Som veľmi rád, že naša krajina sa zomkla v boji proti pandémii," reagoval Krajčí na úspešne zorganizované skríningové testovanie. Verí, že Slovensko bude aj naďalej krajinou, kde sa bude najviac testovať s cieľom dosiahnuť čo najväčšiu slobodu.  

 

img

 

Skríningové testovanie trvá až do 26. januára. Po tomto dátume sa budú musieť ľudia preukazovať modrým certifikátom či sms správou o negatívnom výsledku buď antigénového alebo PCR testu.

 

Krajčí potvrdil, že v polovici okresoch, kde budú výsledky v porovnaní s ostatným okresmi horšie, bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať lokálne testovanie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona