Skrachovaný Detroit po 30 rokoch povedie beloch

NETKY.SK • 6 November 2013, 12:03 • 2 min
Skrachovaný Detroit po 30 rokoch povedie beloch

DETROIT - Obyvatelia amerického Detroitu, ktorý sa v súčasnosti zmieta v obrovských finančných problémoch, si v utorkových komunálnych voľbách zvolili nového starostu.

slovakia

left justify in out

Stal sa ním bývalý šéf nemocnice a niekdajší prokurátor Mike Duggan z Demokratickej strany, ktorý bude prvým belochom na tomto poste od roku 1974. Podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2012 pritom Detroit obýva až 83 percent Afroameričanov. Duggan však bude mať veľmi obmedzený vplyv na chod mesta, keďže Detroit po vyhlásení bankrotu de facto riadi konkurzný správca. 

Detroit v júli oficiálne vyhlásil bankrot a požiadal o ochranu pred svojimi veriteľmi. V súčasnosti 700-tisícové mesto, kedysi pýcha amerického automobilového priemyslu, sa tak stal najväčším mestom Spojených štátov, ktoré kedy vyhlásilo bankrot. Detroit sa ocitol v nelichotivej situácii, ktorú podčiarkuje zanedbanosť ulíc a úbytok jeho obyvateľov o štvrtinu za posledných desať rokov. Desaťtisíce opustených budov chátra, pouličné osvetlenie a hydranty nefungujú, záchranné zbory zápasia so zastaraným materiálom a nízkymi mzdami a miera zločinu závratne stúpa. Mesto je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies