Škótsky parlament zváži udelenie azylu Snowdenovi

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 17:05 • 2 min
Škótsky parlament zváži udelenie azylu Snowdenovi

LONDÝN - Škótsky parlament zváži udelenie politického azylu bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi po prípadnom získaní nezávislosti od Británie.

slovakia

left justify in out

Zákonodarný zbor poloautonómneho britského územia takto v utorok reagoval na doručenú petíciu. V nej signatári azyl pre Snowdena odôvodňujú potrebou prejaviť mu vďaku za odhalenie rozsiahleho sledovania komunikácie zo strany britskej tajnej služby a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Petíciu prijal parlamentný výbor, ktorý sa zaoberá individuálnymi návrhmi od občanov. Škóti budú o nezávislosti od Británie hlasovať v septembri. Vo februári bol Snowden študentmi zvolený za rektora glasgowskej univerzity.

 

Snowden pred takmer rokom odhalil masové sledovanie komunikácie po celom svete najmä zo strany NSA. Krátko predtým opustil USA a cez Hongkong sa dostal až do Ruska. Po týždňoch strávených na moskovskom letisku dostal od tamojších úradov v auguste dočasný azyl. Jeho informácie začal zverejňovať dnes už bývalý komentátor britského denníka Guardian Glenn Greenwald. Z nich vyplynulo, že USA v spolupráci s Britmi ilegálne sledovali aj viaceré európske vlády a ich lídrov ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies