Škótsky futbal čelí katastrofe: Kríza Rangers podnecuje obavy z finančného kolapsu

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 11:23 • 2 min
Škótsky futbal čelí katastrofe: Kríza Rangers podnecuje obavy z finančného kolapsu

Škótsky futbal čelí katastrofe Kríza Rangers podnecuje obavy z finančného kolapsu - Futbal GLASGOW - V deň, keď boli Rangers vyhlasovaní zo škótskej Premier League (SPL), výkonný riaditeľ škótskej Futbalovej Asociácie (SFA), Stewart Regan, varoval pred so

slovakia

left justify in out

imgGLASGOW - V deň, keď boli Rangers vyhlasovaní zo škótskej Premier League (SPL), výkonný riaditeľ škótskej Futbalovej Asociácie (SFA), Stewart Regan, varoval pred "sociálnymi nepokojmi a futbalovým Armagedonom", ak bude klub nútený začať nasledujúcu sezónu v nižšej lige ako First Division (2.liga).
Reganove vyhlásenia prišli po najdramatickejšej zmene v 122-ročnej histórii profesionálneho futbalu v Škótsku. Glasgow Rangers, ktorý vznikol v roku 1872, ešte nikdy nehral mimo najvyššej súťaže.

Klub z Ibroxu teraz čaká na to, či budúcu sezónu začnú o jednu ligu nižšie (First Division) alebo až o tri (Third Division-4.liga), kde by hrali spolu s poloprofesionálnymi klubmi.

Väčšina fanúšikov Rangers, ktorí zanevreli na svoj klub kvôli nútenej správe a likvidácii, by radšej chceli druhú možnosť. Regan vyhlásil, že takýto krok by "zabil futbal v krajine".img Regan vo svojom prejave na Hampden Parku, po hlasovaní SPL o vylúčení z najvyššej súťaže, povedal: "Fanúšikom Rangers bolo ublížené, nevedia čo sa deje. Fanúšikovia pravdepodobne nechápu dôsledky toho, keby Rangers spadli až do Third Division. Práve preto máme povinnosť objasniť tieto skutočnosti, pretože bez Rangers vzniknú sociálne nepokoje a veľký spoločenský problém v Škótsku. Musia pochopiť, aké vážne to je."

Regan označil zostup do 2.ligy ako "jedinú možnosť" a SFA sa bude snažiť o tom presvedčiť skeptických zástupcov klubov First Division. Regan povedal, že ak Rangers budú prijatí do 2.ligy, tak by strata SPL klubov bola okolo 5 miliónov libier. Ak by Rangers boli nútení začať sezónu v nižšej súťaži, tak by sa v budúcej sezóne strata mohla vyšplhať až k 15 miliónom libier a pre niektoré menšie kluby SPL by to čoskoro mohlo znamenať nútenú správu.

"Mohlo by to mať niekoľko silných finančných dopadov," dodal Regan. "Pre ostatné kluby by to bolo dlhodobo neudržateľné a prežili by iba krátko. Bude to znamenať pomalú smrť pre futbal v Škótsku. Nebudú víťazi, iba porazení. "

Kluby z First Division, z ktorých sa niektoré sťažovali, imgže sú "tlačené do rozhodnutia", berú na vedomie požiadavky SFA, ale či ich to donúti hlasovať za to, aby prijali Rangers do svojej divízie, sa ešte len ukáže. Konečný verdikt by mal byť známy na budúci týždeň.
Regan však nepriamo pohrozil, že ak druholigové kluby povedia "nie", tak má pripravený projekt SPL2. "Potrebujeme zmeniť hru," dodal. "Nie je to len krátkodobé riešenie situácie Rangers, ale zásadná zmena."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies