Škótsko vidí svoju budúcnosť v EÚ, pripúšťa opakovanie referenda z roku 2014

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 10:01 • 2 min
Škótsko vidí svoju budúcnosť v EÚ, pripúšťa opakovanie referenda z roku 2014

LONDÝN - Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová dnes uviedla, že výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii dávajú jasne najavo, že obyvatelia Škótska vidia svoju budúcnosť v rámci EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlila agentúra DPA, škótski voliči vo štvrtkovom referende podporili zotrvanie Británie v EÚ 62 percentami hlasov, zatiaľ čo za brexit hlasovalo v Škótsku 38 percent voličov.

 

V referende v roku 2014 sa škótski voliči vyslovili za zotrvanie Škótska v Británii. Škótska národná strana (SNP) vedená Sturgeonovou však ešte pred štvrtkovým plebiscitom o členstve Británie v EÚ pripustila opakované hlasovanie o nezávislosti Škótska v prípade, že Škótsko bude nútené opustiť EÚ proti svojej vôli.

 

"Som si takmer istý, že Nicola Sturgeonová bude chcieť implementovať manifest SNP" v prípade väčšinového hlasovania za odchod Británie z EÚ, uviedol pre spravodajskú spoločnosť BBC jej predchodca v predsedníckej funkcii Alex Salmond.

 

Voliči v Severnom Írsku v referende tiež podporili zotrvanie Británie v EÚ, preto sa aj tam začala debata, či Británia má mandát na to, aby zastupovala tento región.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona