Škótski prokurátori identifikovali nových podozrivých v kauze Lockerbie

NETKY.SK • 15 Október 2015, 23:21 • 2 min
Škótski prokurátori identifikovali nových podozrivých v kauze Lockerbie

LONDÝN - Škótski a americkí vyšetrovatelia identifikovali ďalších dvoch Líbyjčanov podozrivých z účasti na bombovom útoku na americké lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Totožnosť dvoch nových podozrivých nebola zverejnená. Škótske aj americké úrady sa však už obrátili na justičné orgány v líbyjskom Tripolise so žiadosťou o spoluprácu a umožnenie výsluchu oboch osôb. Vypočúvať by ich mali priamo v Tripolise škótski policajti a agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

 

"Dvojica osôb je podozrivá, že bola spoločne s Abdalom Básatom Migrahím zapletená do bombového útoku na let Pan Am 103 a do vraždy 270 ľudí," uvádza sa vo vyhlásení škótskej prokuratúry.

 

Bombový útok na americké lietadlo nad Lockerbie si v decembri 1988 vyžiadal 270 obetí, prevažne z radov Američanov. Zodpovednosť neskôr oficiálne priznala Líbya, ktorá zaplatila rodinám obetí miliardy dolárov odškodného. Vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí však nikdy nepriznal, že by útok osobne nariadil.

 

Jedinou osobou odsúdenou v kauze Lockerbie bol bývalý dôstojník líbyjskej tajnej služby Migrahí. V roku 2001 dostal 27 rokov väzenia, v roku 2009 ho však prepustili zo škótskeho väzenia vzhľadom na rakovinové ochorenie. Migrahí zomrel o necelé tri roky v Tripolise.

 

Škótske úrady dlhodobo tvrdili, že Migráhí v prípade Lockerbie určite nekonal sám a snažili sa vypátrať jeho predpokladaných komplicov. Tieto snahy však komplikujú chaos a násilnosti, ktoré zavládli v Líbyí po páde Kaddáfího.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies