Škótski futbaloví fanúšikovia podporia slovenské deti

NETKY.SK • 11 Október 2016, 13:58 • 2 min
Škótski futbaloví fanúšikovia podporia slovenské deti

BRATISLAVA - Tartan Army Sunshine Appeal (TASA) je názov charitatívnej organizácie, ktorú založili verní fanúšikovia škótskeho futbalu. Pred každým zahraničným zápasom škótskej futbalovej reprezentácie venujú finančný dar v krajine a meste, kde ich reprezentácia odohrá zápas. Aj dnes večer sa na Slovensku uskutoční odovzdávanie takéhoto daru. Vyzbieraná suma podporí preventívny program Zippyho kamaráti Ligy za duševné zdravie (LDZ) SR.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti kvalifikačného zápasu vo futbale na majstrovstvá sveta 2018 sa odohrá nielen zápas medzi Škótskom a Slovenskom, ale uskutoční sa tiež stretnutie skupiny škótskych fanúšikov a žiakov na bilingválnej základnej škole v Trnave. Žiaci prvého stupňa tak budú môcť zažiť škótsku atmosféru priamo na vlastnej koži. Skupina fanúšikov odetá v tradičných kiltoch navštívi školu v hudobnom sprievode gájd. V takej atmosfére sa dnes začala aj tlačová konferencia v sídle LDZ SR na Ševčenkovej ulici.

 

Podpredseda Tartan Army Sunshine Appeal Neil Forbes a predseda organizácie John Daly informovali o vzniku charitatívneho združenia, ktoré doteraz darovalo po celom svete viac ako 100.000 libier. "Slnečná výzva" vznikla pôvodne ako myšlienka niekoľkých fanúšikov pred medzinárodným futbalovým zápasom v roku 1999. Prvú zbierku darovali na kúpu protézy pre malého chlapca, ktorý prišiel o mamu o časť nohy pri bojoch v Bosne a Hercegovine.

 

Oficiálne TASA funguje od roku 2003, odovzdávanie finančného daru sa stalo pravidlom na každom zápase škótskej reprezentácie na pôde súpera. "Toto je naše 62. nepretržité odovzdávanie, cestujeme po celom svete, financie sme počas zápasu venovali aj v americkom Jacksonville či v japonskom Tokiu," uviedol Neil Forbes. "Nepodporuje nás škótska futbalová asociácia alebo národný tím, sme nezávislí od týchto organizácií, zbierame peniaze len pomocou našich priateľov," doplnil John Daly.

 

Slávnostné odovzdávanie šeku v hodnote 5000 libier sa uskutoční priamo na futbalovom štadióne v prestávke kvalifikačného zápasu. Finančný dar podporí projekt Zippyho kamaráti, ktorý LDZ priniesla na Slovensko pred piatimi rokmi. Určený je deťom vo veku päť až sedem rokov. "Deti v ňom pracujú počas celého školského roka, učia sa lepšie chápať a vyjadrovať svoje emócie, osvojiť si metódy, ktoré im pomáhajú spracovávať rôzne životné situácie, zvládať rôzne problémy, konflikty alebo záťaž, vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, prípadne rodičmi a ostatnými ľuďmi," povedal pre TASR Mikuláš Kevély z LDZ k programu, ktorý pred viac ako dvadsiatimi rokmi vytvorila britská organizácia Partnership for children. Na Slovensku sa do projektu zapojilo viac ako 7000 detí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies