Škótske referendum o nezávislosti: Tlač ho zhodne nazvala Deň-D

NETKY.SK • 18 September 2014, 14:59 • 2 min
Škótske referendum o nezávislosti: Tlač ho zhodne nazvala Deň-D

EDINBURGH - Väčšina britských novín venovala dnešnému referendu v Škótsku celú titulnú stranu, zachytávajúc dramatický okamih dejín, v ktorom sa rozhoduje o tom, či sa Škótsko odtrhne od Británie a vyhlási po vyše 300 spoločných rokoch samostatnosť.

slovakia

left justify in out

Využili na to snímky britskej a škótskej zástavy, verše významného škótskeho básnika Roberta Burnsa; pričom viacerí z nich označili v titulku dnešok za Deň-D. 
     

The Daily Telegraph zverejnil na titulke celostránkovú fotografiu, na ktorej dvaja muži držia dve zástavy, jasnomodrú škótsku s bielym krížom sv. Ondreja, patróna Škótska, a červeno-bielo-modrú vlajku Spojeného kráľovstva - Union Jack. Snímku doplnili veršom významného škótskeho básnika Roberta Burnsa.
     

The Times vedľa britskej zástavy zvolili titulok Deň-D pre úniu, zatiaľ čo Scotsman a Guardian vyšli s rovnakým titulkom Osudný deň. Guardian k tomu pridal satelitnú mapu Škótska a Scotsman snímku vstupu do ústredného centra v Edinburghu, kde sa budú zratúvať hlasy z referenda. The Scottish Sun na titulke konštatoval "Áno alebo Nie - Škótsko začína s čistou stránkou". The Herald vyšiel s titulkom Škótsky deň zúčtovania.

     

Na hlasovanie v referende sa zaregistrovalo takmer 4,3 milióna ľudí žijúcich v Škótsku, čo predstavuje najväčší počet voličov v dejinách krajiny. Ak by všetci z nich skutočne hlasovali, dosiahla by volebná účasť rekordných 97 percent.
     

Prvý minister škótskej vlády Alex Salmond, ktorý viedol kampaň za nezávislosť, odovzdal svoj hlas medzi prvými. Hlasoval v dedine Strichen na severovýchode Škótska, informovala tlačová agentúra DPA.
     

Ďalší prominentný politik, bývalý britský premiér Gordon Brown, ktorý sa významne angažoval v kampani proti odtrhnutiu, odovzdal svoj hlas neďaleko škótskej metropoly, v North Queensferry.
     

Niekoľko hodín pred voľbami vyzvali najvyšší predstavitelia škótskej národnej cirkvi obe strany, aby hlasovali "s chladnými hlavami a pokojom v srdciach". "Odovzdajte svoj hlas ... a dôverujte demokratickému procesu. Pripravte sa prijať vôľu škótskeho národa - a to urobíte najlepšie, ak odložíte vášne," uviedol reverend John Chalmers, predstaviteľ škótskej presbyteriánskej cirkvi. "Všetci..., ktorí budú hlasovať áno alebo nie, by si mali uvedomiť, že patríme k rovnakému Škótsku. Keď sa v piatok prebudíme, budeme všetci na rovnakej strane. Pracovať pre budúcnosť Škótska a spolupracovať s našimi susedmi z Anglicka, Severného Írska a Walesu, nech to dopadne akokoľvek," vyhlásil Chalmers.  
      

BBC informovala, že prví voliči čakali pred volebnými strediskami napríklad v Edinburghu a Glasgowe už pred otvorením. Pripomenula, že na podrobnosti z priebehu hlasovania platí prísne volebné embargo.
     

Poštou hlasovalo takmer 800.000 voličov, ich hlasy budú platné, ak dorazia na miesto určenia do skončenia volieb.
     

Hlavná volebná komisárka Mary Pitcaithlyová oznámila, že konečný výsledok zverejní po zrátaní výsledkov z 32 volebných obvodov v piatok ráno "v čase raňajok". Podľa BBC to bude zrejme v čase 6.30 až 7.30 h (7.30-8.30 SELČ), kedy boli v Škótsku známe výsledky minulých dvoch volieb. Priebežné výsledky však budú známe zrejme skôr, tak, ako budú prichádzať.
     

Najviac voličov podľa jej slov zrejme odhlasuje ráno alebo večer, cestou do práce alebo z nej, keďže aj dnes cez deň pracujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies