Škótska štúdia obhájila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 14:34 • 2 min
Škótska štúdia obhájila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca

ŠKÓTSKO - Vedci a odborníci skúmali účinok vakcíny od AstraZeneca. Počet hospitalizácií klesol o 96 percent. Potvrdili tak jej účinnosť.

slovakia

left justify in out

Štúdia Edinburskej univerzity a Škótskeho úradu verejného zdravotníctva, kde sa zapojili vedci z univerzít v Edinburghu a Glasgowe a odborníkov z regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ukázala, že počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy hospitalizáciu, klesol o 94 percent.

 

img

 

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca je tak účinnješia, než vakcína od spoločnosti Pfizer, pri ktorej bol po prvej dávke pokles hospitalizácii o 85 %. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

 

img

 

„Tieto výsledky sú veľmi povzbudivé a dávajú nám do budúcnosti veľa dôvodov na optimizmus," povedal profesor Aziz Sheikh z Usherovho inštitútu Edinburskej univerzity. Vedci to povedali na tlačovom brífingu Science Media Center už 22. februára.

 

Súvisiaci článok: Premiér sa poďakoval Francúzsku za 15 tisíc vakcín AstraZeneca

 

Priebeh štúdie

 

Štúdia bola založená na údajoch z 1,14 milióna očkovaní COVID-19 podaných v Škótsku vo Veľkej Británii, pričom približne 490 000 ľudí dostalo prvú dávku vakcíny AstraZeneca.

 

img

 

Vedci každý týždeň analyzovali záznamy praktických lekárov o očkovaní, hospitalizácii, registrácii úmrtí a výsledkoch laboratórnych testov, aby porovnali výsledky tých, ktorí dostali prvý úder, s tými, ktorí nedostali. Informoval web sciencemediacentre.org.

 

Väčšina osôb v štúdii, ktoré dostali vakcínu COVID-19 AstraZeneca, mala viac ako 80 rokov a účinky vakcíny boli porovnateľné vo všetkých vekových skupinách.  Zdôraznili, že štúdia by sa nemala používať na porovnanie týchto dvoch vakcín, pretože štúdia nebola zostavená tak, aby skúmala rozdiely medzi nimi. „V tejto chvíli sme nemali štatistickú moc vykonať stratifikovanú analýzu,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Francúzsko bude podávať vakcínu AstraZeneca aj osobám starším ako 65 rokov

 

Na otázku, či výsledky poskytli ubezpečenie, že vakcína Oxford AstraZeneca je účinná vo starších vekových skupinách odpovedal vedec Aziz Sheikh, riaditeľ Usherovho inštitútu v Edinburghu. Povedal, že výsledky u starších vekových skupín sú „veľmi povzbudivé“. 

 

Podľa odborníkov, je dôležité zvážiť aj ďalšie body, napríklad hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti a vážne choroby a úmrtia mimo nemocníc, a to aj v domovoch starostlivosti.

 

"Špeciálne sme sa nezaoberali ubúdaním imunity," uviedol Chris Robertson, profesor epidemiológie verejného zdravia na univerzite v Strathclyde.

 

Súvisí pokles hospitalizácií so slabnutím imunity?

 

K dispozícii boli štyri týždne sledovacích údajov pre vakcínu Oxford AstraZeneca, avšak dlhšie obdobie pre vakcínu Pfizer BioNTech ukázalo, že vplyv na hospitalizáciu sa mierne znížil päť a šesť týždňov po podaní vakcíny. To následne vyvolalo otázku, či tento pokles môže súvisieť so slabnutím imunity.

 

Sú to iba predbežné údaje. "Je to dôležitý bod, ale nemôžeme o tom v tejto chvíli nič povedať. S našimi ďalšími analýzami, keď budeme mať dlhšie sledovanie, budeme schopní poskytnúť viac informácií," dodal. Informoval portál bmj.com.

 

Súvisiaci článok: Aký je problém s vakcínami AstraZeneca v Európe?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona