Škótska premiérka nevylučuje ďalšie referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 18 September 2015, 15:01 • 2 min
Škótska premiérka nevylučuje ďalšie referendum o nezávislosti

LONDÝN - Rok po referende, v ktorom sa škótski voliči rozhodli proti odtrhnutiu od Británie, dnes predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová povedala, že britská vláda sa neudrží dlho pri moci, ak nedá Škótsku širšiu autonómiu.

slovakia

left justify in out

Jej Škótska národná strana (SNP), ktorá je za nezávislosť Škótska, podľa nej rešpektuje výsledky referenda, keďže sa v ňom 55 percent ľudí vyslovilo proti odtrhnutiu a 45 percent za. "Bolo by zlé navrhnúť ďalšie referendum bez zásadnej zmeny okolností," citovala ju tlačová agentúra AP. Podľa agentúry DPA tým jasne naznačila, že mnohí z tých, ktorí hlasovali vlani proti odtrhnutiu, zmenili názor.

 

"Ale bolo by tiež nesprávne - vzhľadom na jasný posun v okolnostiach alebo verejnej mienke -, aby ktorýkoľvek politik alebo strana vylúčili ďalšie referendum," pokračovala.

 

Ak by Británia hlasovala v nadchádzajúcom referende za vystúpenie z Európskej únie, za ktoré Škótsko nehlasovalo, "volanie po druhom referende o nezávislosti by zrejme nebolo možné zastaviť", dodala. A obvinila premiéra Davida Camerona, že nesplnil sľuby, ktoré dal pred referendom o nezávislosti Škótom.

 

Sturgeonová pohrozila Cameronovi novým hlasovaním o nezávislosti Škótska aj v takom prípade, ak bude naďalej obmedzovať výdavky v sociálnej oblasti a bude modernizovať balistické rakety s jadrovými hlavicami Trident, uviedla agentúra DPA.

 

"Čo sa stane s podporou nezávislosti v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch, bude veľmi závisieť od toho, čo robíte, rovnako ako od toho, čo robíme my," povedala Cameronovi v prejave pri príležitosti prvého výročia od škótskeho referenda.

 

"A, práve teraz, už nadsluhujete," dodala. "Ak budete naďalej ignorovať hlas Škótska, ak budete pokračovať v nerešpektovaní voľby, ktorú urobili ľudia v tejto krajine v máji, čoraz viac ľudí dospeje k záveru, že Westminster (parlament) jednoducho neplní sľuby, ktoré dal Škótsku," dodala.

 

Cameron dnes vylúčil možnosť, že by Londýn povolil Škótsku ďalšie referendum o nezávislosti. Zdôraznil, že "nadišiel čas postúpiť ďalej" od debaty o nezávislosti. "Všetci sme súhlasili - aj škótska verejnosť, že referendum o nezávislosti musí byť akcia usporiadaná 'raz za generáciu' alebo 'raz za život'," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies