Škótska premiérka chce naďalej posilňovať dobré vzťahy medzi Škótskom a USA

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 08:45 • 2 min
Škótska premiérka chce naďalej posilňovať dobré vzťahy medzi Škótskom a USA

NEW YORK - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v stredu v rozhovore pre agentúru AP uviedla, že by súhlasila so stretnutím s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a pokúsila sa ďalej rozvíjať už aj tak silné väzby medzi Škótskom a Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Sturgeonová, ktorá sa netají svojím kritickým postojom k Trumpovi, však zároveň povedala, že podľa nej je dôležité "obhajovať hodnoty, ktoré sú nám drahé a nedovoliť diplomatickému tichu, aby tomu stálo v ceste".

 

Trumpova matka pochádzala z Vonkajších Hebríd a súčasný americký prezident o svojom škótskom pôvode často a rád hovorí. Okrem toho jeho spoločnosť vlastní v Škótsku golfové ihriská.Sturgeonová v roku 2015 odobrala Trumpovi čestný titul obchodného veľvyslanca Škótska, keď navrhoval zakázať moslimom vstup do Spojených štátov, a v novembri v škótskom parlamente povedala, že si za svojím rozhodnutím stojí. Zároveň dodala, že proti golfovým ihriskám nič nemá a americké investície v Škótsku víta.

 

Sturgeonová však napriek tomu zdôraznila, že "skutočnosť, že Donald Trump vlastní v Škótsku golfové ihriská, neznamená, že ak s ním v nejakej politickej alebo principiálnej otázke nesúhlasím, tak to nepoviem".

 

"Budem sa však usilovať konať spôsobom, ktorý bude ohľaduplný a konštruktívny," povedala pre AP škótska premiérka, pričom dodala, že v niektorých politických otázkach vládnu medzi ňou a Trumpom rozpory.

 

"Rada by som však zdôraznila, že bez ohľadu na to, kto zastáva úrad prezidenta (USA) alebo (škótskeho) premiéra, sú väzby medzi Škótskom a Spojenými štátmi silné," povedala Sturgeonová a dodala, že tieto väzby sú dôležitejšie než prechodné politické nezhody medzi vládami oboch krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies