Vo voľbách zvíťazila Škótska národná strana, nadpolovičnú väčšinu však nezískala

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 13:36 • 2 min
Vo voľbách zvíťazila Škótska národná strana, nadpolovičnú väčšinu však nezískala

LONDÝN - Škótska národná strana (SNP) si jasným víťazstvom v štvrtkových parlamentných voľbách zaistila dominantnú pozíciu v škótskom parlamente - nadpolovičnú väčšinu kresiel sa jej však získať nepodarilo.

slovakia

left justify in out

SNP získala v 129-člennom škótskom parlamente 63 kresiel, čím si oproti predošlým voľbám z roku 2011 pohoršila o šesť mandátov. Líderka SNP Nicola Sturgeonová však vyjadrila radosť z "historického" tretieho víťazstva svojej strany a prisľúbila, že bude "premiérkou celého Škótska".

 

Na druhom mieste vo voľbách skončila so ziskom 31 mandátov Konzervatívna strana. Do škótskeho parlamentu sa ďalej dostala Labouristická strana s 24 kreslami, Zelení so šiestimi a Liberálni demokrati s piatimi kreslami.

 

Výrazne si pritom polepšili práve konzervatívci, ktorí svoju účasť v parlamente v porovnaní s predošlými voľbami viac ako zdvojnásobili. Veľmi si, naopak, pohoršila Labouristická strana, ktorá bola až do roku 2007 v Škótsku najsilnejšou stranou.

 

Líderke škótskych konzervatívcov Ruth Elizabeth Davidsonovej dnes prostredníctvom sociálnej sieti Twitter zablahoželal aj britský premiér, jej stranícky kolega David Cameron. Označil ju za budúcu líderku silnej škótskej opozície, ktorá bude stáť proti SNP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona