Škótska delegácia navštívila školákov v tradičnom odeve a gajdami

NETKY.SK • 12 Október 2016, 10:43 • 2 min
Škótska delegácia navštívila školákov v tradičnom odeve a gajdami

TRNAVA - Včera v popoludňajších hodinách navštívila prvákov trnavskej základnej školy BESST škótska delegácia, ktorá si pre deti pripravila ceremoniál v tradičnom odeve, a tiež hrou na gajdy. V rámci medzinárodného projektu Zippyho kamaráti spoločne nadviazali na dlhodobý záujem o problematiku duševného zdravia, najmä o problémy zvládania záťaže a stresu u detí.

slovakia

left justify in out

„Do projektu sme sa zapojili len minulý mesiac a počas tohto školského roka sa plánujeme s deťmi venovať pomerne zložitým témam, ako sú pocity, vzťahy, riešenie konfliktov a pod. Návšteva našich zahraničných hostí bola síce poriadne hlučným, ale o to dôraznejším odštartovaním našej snahy učiť prvákov zvládať problémy,“ vyjadrila sa špeciálna pedagogička školy BESST PhDr. Zuzana Polťáková, PhD.

 

Dobrovoľníci zo Škótska, ktorí projekt finančne podporili, si v rámci svojho programu vybrali bilingválnu anglicko-slovenskú školu aj kvôli jazykovej bariére. „Už s najmenšími žiakmi mohli komunikovať o schopnosti vyjadriť emócie, prejaviť súcit, obetavosť či toleranciu,“ dodala Polťáková. Návštevníci sa nevyhli ani otázkam nosenia tradičných škótskych „sukní“, tzv. kiltov, a nakoľko sa v tento deň konal aj kvalifikačný futbalový zápas Slovensko – Škótsko, prváčikovia vo fandení jednoznačne zvíťazili nad hosťami. „Od Zippyho som sa naučil, ako sa mám slušne správať, pomáhať sestričke a kamarátom, aby som bol dobrý,“ povedal prvák.

 

Program Zippyho kamaráti (Zippy’s Friends) je realizovaný v takmer tridsiatich krajinách sveta a nedávno ním prešlo presne milión detí. V roku 2013 bol pod záštitou Ligy za duševné zdravie spustený aj na Slovensku. Skúsenosti z realizácie programu ukazujú, že deti po jeho absolvovaní dokážu lepšie vyjadrovať a chápať svoje emócie, spracovávať rôzne záťažové sociálne situácie, vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, rodičmi a ostatnými ľuďmi.

 

Anglicko-slovenská bilingválna škola BESST funguje od školského roku 2009/2010. Prvé dva roky bola pobočkou Súkromnej základnej školy v Bratislave, v roku 2011 vznikla odčlenením prvá trnavská súkromná základná škola.

 

V máji 2011 škola získala štatút Cambridge International Centre, ktorý umožňuje poskytovať vzdelávanie akceptované na celom svete. Škola poskytuje bilingválne vzdelávanie podľa medzinárodného programu Cambridge University, triedy s maximálne 16 deťmi, štipendiá pre nadané deti, výuku učiteľmi s rodným jazykom anglickým, tzv. native speakers, špičkové vybavenie iPadmi, interaktívnymi tabuľami, modernými vyučovacími pomôckami a pestrú mimoškolskú činnosť.

 

Viac informácií o projekte nájdete TU!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies