Škóti zostanú Britmi: V referende odmietli nezávislosť!

NETKY.SK • 19 September 2014, 12:54 • 2 min
Škóti zostanú Britmi: V referende odmietli nezávislosť!

EDINBURGH - Škótsko zostáva súčasťou Británie. Pomerom 55 k 45 percentám sa o tom rozhodlo v štvrtkovom referende, uviedli dnes predstavitelia referendovej komisie po sčítaní väčšiny hlasov.

slovakia

left justify in out

Spravodajská stanica BBC uviedla, že predbežné výsledky už nemá čo zvrátiť. Po sčítaní takmer všetkých hlasov odovzdaných v historicky významnom referende predstavitelia referendovej komisie dnes ráno uviedli, že väčšina voličov hlasovala za zotrvanie Škótska v rámci Spojeného kráľovstva.

 


     

Jedným z mála volebných obvodov, ktoré sa vyslovili za nezávislosť Škótska, bolo mesto Glasgow, kde nezávislosť Škótska podporilo 53,5 percenta voličov. V iných mestách však boli preferencie skôr v prospech zachovania súčasného stavu, a to aj v Edinburghu, kde sa proti odtrhnutiu od Británie vyslovilo 61 percent voličov. 

 

Líderka kampane za nezávislosť Škótska dnes priznala jej porážku v historickom referende. Britský premiér David Cameron zablahoželal k víťazstvu v referende lídrom kampane proti odtrhnutiu, informovala agentúra Reuters.

 

      

Podpredsedníčka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová priznala dnes ráno vo vysielaní televízie BBC: "Podobne ako tisíce ďalších v krajine som vložila do tejto kampane svoje srdce i dušu a som skutočne sklamaná, že sa nám v hlasovaní tesne nepodarilo presadiť (víťazstvo) áno." Po zrátaní hlasov v 26 z 32 volebných obvodov hlasovalo podľa BBC pre zotrvanie v únii s Britániou vyše 54 percent voličov (1.397.077) a za odtrhnutie 45,7 percenta voličov (1.176.952)
      

Celková volebná účasť v týchto obvodoch prekročila 84 percent. Zvyšných približne 15 percent hlasov nemôže už výsledok referenda zvrátiť. Za nezávislosť sa vyslovili volebné obvody mesta Dundee, West Dunbartonshire, North Lanarkshire a mesta Glasgow, v ktorom ale bola volebná účasť iba 75-percentná.

 

Premiér Cameron vyzval škótskych nacionalistov, aby sa pripojili k rokovaniam

Britský premiér David Cameron vyzval dnes Škótsku národnú stranu (SNP), aby sa pripojila k rokovaniam o prenesení ďalších právomocí na Škótsko po tom, čo tamojší voliči v štvrtkovom referende odmietli nezávislosť. Informovala o tom agentúra Reuters. "Práve som hovoril s (lídrom SNP) Alexom Salmondom, zablahoželal som mu k ťažko vybojovanej kampani. Som potešený, že sa SNP pripojí k rokovaniam o ďalšom prenesení (právomocí)," uviedol Cameron.

 


      

Britský premiér podľa agentúry DPA ďalej povedal, že je "potešený" rozhodnutím škótskych voličov o zotrvaní v Spojenom kráľovstve. "Zlomilo by mi to srdce, vidieť koniec nášho Spojeného kráľovstva," uviedol Cameron. Škótske odmietnutie nezávislosti je podľa neho "jasným výsledkom". Zároveň prisľúbil nové právomoci aj Anglicku, Walesu a Severnému Írsku, píše Reuters. Britský premiér podľa vlastných slov chce po tomto referende "vyvážené" ústavné urovnanie pre celú Britániu. Zároveň dodal, že Škóti mali právo na to, aby vyjadrili svoj názor v ľudovom hlasovaní.
     

"Je tu veľká príležitosť na zmenu spôsobu vládnutia v Británii," dodal. Súčasne prisľúbil Škótsku udelenie väčších právomocí "v ďalšom parlamente" a dodal, že návrh zákona o udelení väčších právomocí pre Škótsko bude publikovaný v januári budúceho roka. Cameron podľa agentúry Reuters zároveň vyhlásil, že chce, aby anglickí poslanci mali slovo v súvislosti anglických daní, sociálneho zabezpečenia a rozhodnutí ohľadne výdavkov. "Rovnako ako bude Škótsko separátne hlasovať v škótskom parlamente o otázkach svojich daní, výdavkov a sociálneho zabezpečenia, tak by mali aj Anglicko, Wales a Severné Írsko hlasovať o týchto záležitostiach," spresnil.
      

Alex Salmond už akceptoval porážku v štvrtkovom referende o nezávislosti Škótska. Nacionalistický líder zároveň zdôraznil, že Škótsko bude teraz od Londýna očakávať, že čo najrýchlejšie dodrží svoje sľuby v súvislosti s väčšími právomocami pre Škótsko.

 

Výsledky referenda v Škótsku vyvolávajú sklamanie, ale aj radosť a nádej

Tento výsledok vyvolal u radových Škótov zmiešané reakcie, čo sa dnes skoro ráno prejavilo aj počas zhromaždenia príslušníkov oboch táborov pred sídlom škótskeho parlamentu - Holyroodu.

 

Prívrženci odčlenenia Škótska netajili svoje sklamanie. Jednou z nich bola 31-ročná nezamestnaná Lynsey Hardingová, ktorá pre agentúru DPA uviedla, že "naozaj nevie, prečo ľudia hlasovali za (zotrvanie s Britániou)". Vyhlásila, že ak prívrženci oslavujúceho druhého tábora vyjdú spoza rohu, nedostane sa im vrelého prijatia.

 

Jej rovesník Dermot Barr, ktorý bol celý oblepený samolepkami s nápismi podporujúcimi nezávislosť, priznal, že "je to trochu zničujúce", ale zároveň upozornil, že dva milióny ľudí v referende vyjadrili nespokojnosť so spôsobom rozhodovania Westminsteru, a vyslovil presvedčenie, že k zmenám v politike Londýna k Škótsku teraz musí dôjsť.

 

V tábore odporcov nezávislosti Škótska po oznámení zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov referenda zavládla zmes radosti a úľavy. Poslucháč medicíny Steve Waite (22), ktorý na námestí na výsledky čakal celú noc, uviedol, že mal obavy z výsledku. Väčšina Škótov sa podľa neho rozhodla "pre opatrnejší a progresívnejší prístup k našej budúcnosti, ktorý uprednostnila pred radikálnym a ľahkomyseľným".    

 

Študentka Freya Richardsonová síce vyjadrila presvedčenie, že Škótsko by bolo schopné existovať samostatne, ale dodala, že "spolu nám je lepšie". "Prečo byť malou krajinou, keď môžeme byť veľkou, ktorá funguje naozaj dobre," pýtala sa. Spolu so svojím priateľom Arbellom Lewisom vyjadrila nádej, že výsledok hlasovania škótsky národ nerozdelí.

 

Zatiaľ neoficiálny výsledok hlasovania komentovala už aj britská a škótska politická elita. Líder škótskych nacionalistov  Alex Salmond už akceptoval porážku v štvrtkovom referende. Zároveň zdôraznil, že Škótsko bude teraz od Londýna očakávať, že čo najrýchlejšie dodrží svoje sľuby v súvislosti s väčšími právomocami pre Škótsko.

 

 

Britský premiér David Cameron vyzval dnes Škótsku národnú stranu (SNP), aby sa pripojila k rokovaniam o prenesení ďalších právomocí na Škótsko. Plebiscit v Škótsku označil za "veľkú príležitosť na zmenu spôsobu vládnutia v Británii". 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona