Škóti dostanú viac právomocí, ak odmietnu nezávislosť

NETKY.SK • 7 September 2014, 13:15 • 2 min
Škóti dostanú viac právomocí, ak odmietnu nezávislosť

LONDÝN - Britská vláda je pripravená poskytnúť Škótsku vyššie právomoci, ak jeho občania nepodporia v referende nezávislosť a zotrvajú vo zväzku s Britániou.

slovakia

left justify in out

Britský minister financií George Osborne v nedeľu povedal, že vláda v nadchádzajúcich dňoch predstaví plány na udelenie väčšej autonómie Škótsku v oblasti daní, financií a sociálnych vecí. "Vyhnú sa rizikám oddelenia, no budú mať viac kontroly nad vlastných osudom, čo si želá veľa Škótov," vyhlásil Osborne s tým, že na udelení vyšších právomocí sa zhodli všetky tri najväčšie strany v parlamente. Zmeny začnú podľa neho platiť v okamžiku, keď Škóti odmietnu nezávislosť.

 

Minister sa vyjadril tesne po zverejnení výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky v denníku Sunday Times, podľa ktorého sa prívrženci nezávislosti Škótska dostali po prvý raz do vedenia. Prieskum ukazuje, že dva týždne pred referendom by sa za nezávislosť vyslovilo 51 percent opýtaných, proti by bolo 49 percent. V predchádzajúcom prieskume bolo za odchod zo Spojeného kráľovstva 42 percent Škótov. Referendum sa bude konať 18. septembra. 

 

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies