Škóti dnes rozhodnú, či sa odtrhnú od Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 18 September 2014, 06:36 • 2 min
Škóti dnes rozhodnú, či sa odtrhnú od Spojeného kráľovstva

EDINBURGH - V Škótsku sa začalo referendum, v ktorom sa dnes registrovaní voliči budú vyjadrovať k jedinej otázke: Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?

slovakia

left justify in out

Volebné strediská sa otvorili o 7.00 hodine rannej miestneho času (8.00 SELČ) a zatvoria sa o 22.00 h miestneho času (23.00 SELČ). Výsledky zverejnia oficiálne až po zrátaní hlasov zo všetkých 32 volebných obvodov; očakáva sa, že to bude v piatok v ranných hodinách. Keďže však k víťazstvu postačuje získať jednoduchú väčšinu z celkového počtu odovzdaných hlasov, mal by byť výsledok jasný už skôr.
     

Voliči majú krížikom označiť, či je ich odpoveď na otázku ÁNO alebo NIE. Pre hlasovanie poštou sa zaregistrovalo takmer 800.000 ľudí, ich hlasy musí pošta doručiť taktiež do uzavretia volebných stredísk. Podľa agentúry Reuters nie sú plánované žiadne odhady výsledkov (exit polls) ihneď po skončení hlasovania. Ostatné prieskumy naznačili tesný výsledok, proti odtrhnutiu od Británie je 51 percent opýtaných a za nezávislosť 49 percent. Očakáva sa, že výsledky jednotlivých volebných obvodov budú zverejňované postupne počas noci od približne 3.00 h SELČ; z veľkých miest ako je Glasgow, Edinburgh a Aberdeen však zrejme budú známe až po 6.00 SELČ.
      

Celonárodný výsledok bude známy "približne v čase raňajok" v piatok ráno, citovala agentúra Reuters z informácií volebnej komisie pre médiá. Keďže výsledky z veľkých miest budú známe neskôr, ak nie ako posledné, celkový výsledok bude počas noci neistý. Mohli by ho však ovplyvniť volebné obvody s najväčším počtom voličov, ako Glasgow (11,35 percenta hlasov), Edinburgh (8,81 percenta), Fife (7,05 percenta), North Lanarkshire (6,27 percenta), South Lanarkshire (6,09 percenta) a  Aberdeenshire (4,82 percenta). Spolu zastupujú takmer 45 percent všetkých voličov.
      

Na referendum sa zaregistrovalo dovedna 4.285.323 voličov, čo je 97 percent populácie nad 16 rokov veku. V dejinách Škótska ide o najväčšiu účasť voličov. Hlasovať môžu ľudia vo veku od 16 rokov, ktorí žijú v Škótsku. Môžu to byť občania Veľkej Británie, ale aj Európskej únie alebo britského Commonwealthu, ak sa zaregistrovali do 2. septembra, kedy sa registrácia voličov uzavrela.

 

Podľa posledných prieskumov stále prevažujú odporcovia nezávislosti, ich náskok sa však znížil na niekoľko percent, zatiaľ čo malá časť oprávnených voličov zostala do poslednej chvíle nerozhodnutá. Na referende sa môže zúčastniť vyše 4,2 milióna Škótov starších ako 16 rokov, ktorí majú na výber kladnú alebo zápornú odpoveď na otázku, či by Škótsko malo byť "nezávislou krajinou". Hlasovacie miestnosti budú otvorené od siedmej ráno do desiatej večer miestneho času (8:00 - 23:00 SELČ) a čiastkové výsledky by mali byť známe už v piatok nadránom. Zverejnenie konečných výsledkov sa očakáva približne deväť hodín po skončení hlasovania.

 

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies