Skonštruovali drony so sklápacími krídlami

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 09:00 • 2 min
Skonštruovali drony so sklápacími krídlami

BRATISLAVA - Vedci zo Stanfordovej univerzity v Spojených štátoch amerických skonštruovali drony s pohyblivými krídlami, vďaka ktorým dokážu lietajúce roboty lepšie manévrovať a po nárazoch nadobudnú pôvodný tvar. Pri ich zhotovovaní vychádzali z anatómie krídel vtákov a netopierov.

slovakia

left justify in out

Dôležité je, že ak drony narazia na prekážku, môžu stiahnuť krídla bližšie k sebe. Krídla s plastovou membránou pripojili k telu robota pomocou kĺbu z 3D tlačiarne. Skladajú a roztvárajú sa samy, teda neovláda ich žiadna iná časť dronu. Výsledky svojej práce publikovali vedci v magazíne Bioinspiration & Biomimetics.


Vedúci projektu David Lentink sa vyjadril, že je prekvapený, ako dobre celá konštrukcia funguje. "Udreli sme do krídla palicou, aby sme vedeli, ako sa vyrovná so silným nárazom. Môžeme použiť akúkoľvek palicu, napríklad bejzbalovú pálku, udrieť ňou do krídla robota, a aj napriek tomu bude v pohode," vysvetlil. "Keď sa krídlo zloží, začne naň pôsobiť odstredivá sila a automaticky sa roztvorí," opísal Lentink. Vedci veria, že ich vynález sa bude dať využiť aj pri väčších strojoch. Konštrukcia, ktorú testovali, má totiž iba niekoľko desiatok centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies